externe

Kremlinul avertizeaza: „Nimeni sa nu intervina din exterior in Kazahstan. Urmarim indeaproape evenimentele din tara vecina si frateasca”

Kremlinul a anuntat miercuri ca ajutorul Rusiei nu a fost cerut de Kazahstan pentru a face fata protestelor declansate de cresterea pretului la carburanti.

Rusia este extrem de sensibila la tulburarile din fostele republici sovietice pe care le considera ca facand parte din sfera sa de influenta, precizeaza Reuters. Rusia a declarat ca este important ca nimeni sa nu intervina din exterior in Kazahstan.

„Kazahstanul nu a solicitat ajutorul Rusiei pentru a face fata protestelor, declansate de cresterea pretului la carburanti, care au dus la demisia guvernului sau”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Urmarim indeaproape evenimentele din tara vecina si frateasca”, a transmis Ministerul de Externe rus intr-un comunicat.

„Suntem in favoarea unei solutii pasnice a tuturor problemelor in cadru legal si constitutional si prin dialog, nu prin revolte de strada si incalcarea legilor”, a adaugat diplomatia rusa.

Tulburarile care au izbucnit duminica intr-un oras de provincie din Kazahstan s-au extins in noaptea de marti spre miercuri in capitala economica Almati, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de politie cu grenade asurzitoare si gaze lacrimogene.

Manifestatiile de protest sunt rare in Kazahstan, o tara autoritara unde adunarile trebuie sa primeasca autorizatie prealabila din partea autoritatilor.

Ministerul de Externe rus si-a exprimat speranta intr-o „revenire la normal cat mai curand posibil a situatiei din tara, de care Rusia este legata prin relatii de parteneriat strategic si de alianta, precum si prin contacte fraterne si umane”.

Kazahstanul are o importanta cruciala pentru Rusia ca partener economic, iar fostul presedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus tara pana in 2019 dar pastreaza o mare influenta, este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

7 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

10 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

10 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

10 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

10 ore ago