Kremlinul avertizeaza: Regiunile anexate din Ucraina se afla „sub umbrela nucleara a Moscovei”. Peskov: „Toate aceste teritorii sunt parti inalienabile ale Federatiei Ruse si toate sunt protejate”

externe

Rusia a anuntat, marti, ca cele patru regiuni ucrainene a caror anexare a proclamat-o luna trecuta se afla sub protectia arsenalului sau nuclear, informeaza Reuters.

Intrebat de reporteri daca regiunile se afla sub umbrela nucleara a Moscovei, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Toate aceste teritorii sunt parti inalienabile ale Federatiei Ruse si toate sunt protejate. Securitatea lor este asigurata la acelasi nivel ca si [pentru] restul teritoriului Rusiei”.

Presedintele Vladimir Putin a declarat luna trecuta ca Moscova este pregatita sa foloseasca arme nucleare, daca este necesar, pentru a apara „integritatea teritoriala” a Rusiei. Presedintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie ca amenintarea lui Putin a adus lumea mai aproape de „Armaghedon” decat oricand de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, cand multi s-au temut ca un razboi nuclear ar putea fi iminent.

La aproape opt luni de la invazia Rusiei in Ucraina, unii analisti considera ca probabilitatea ca Putin sa recurga la arme nucleare a crescut de cand armata sa a suferit o serie de infrangeri majore. Aliatul lui Putin, Alexander Lukasenko, presedintele Belarusului, a avertizat saptamana trecuta Occidentul sa nu incolteasca Rusia.

Citeste si: Lukasenko, interviu pentru postul american NBC. El sfatuieste Occidentul sa „nu impinga Rusia la colt”: „Nu degeaba are arme nucleare”

Alti analisti au sustinut ca riscul nuclear este supraestimat, sugerand ca ar fi sinucigas ca Putin sa se lanseze intr-o astfel de escaladare.

NATO desfasoara exercitii de pregatire nucleara in aceasta saptamana si a declarat ca se asteapta ca Rusia sa organizeze propriile exercitii nucleare iminente, insa Peskov a declarat ca nu are informatii in acest sens.

„Exista un sistem stabilit de notificari cu privire la desfasurarea exercitiilor, iar acest lucru se realizeaza prin intermediul canalelor Ministerului Apararii”, a spus el.

Luna trecuta, Putin a proclamat ca teritoriile pe care Moscova le ia de la Ucraina vor face parte din Rusia „pentru totdeauna”. Insa Rusia nu controleaza in totalitate niciuna dintre cele patru regiuni si inca nu a definit granitele acestora.

Anexarea a fost condamnata ca fiind ilegala de Ucraina, de aliatii sai occidentali si de o majoritate covarsitoare a tarilor din Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Rusia a pierdut teren in cele patru regiuni chiar si de cand a revendicat controlul asupra lor in cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, la 30 septembrie. Peskov a declarat ca inca se lucreaza pentru a le integra in sistemele juridice, economice si de securitate ale Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: