Kremlinul comenteaza nervos acceptarea Moldovei ca stat candidat UE: „Moldovenii au impresia ca, cu cat par mai antirusi, cu atat europenii ar trebui sa-i placa mai mult”

externe

Kremlinul a calificat vineri drept o ”afacere interna a Europei” decizia sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la UE, relateaza AFP, citata de Agerpres. Kremlinul s-a referit apoi si la Republica Moldova.

„Este o afacere interna europeana”, le-a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind ca este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese sa nu creeze mai multe probleme Rusiei si (…) in relatiile acestor tari cu Rusia”.

El a afirmat totodata ca spera ca aceasta decizie sa nu conduca la o deteriorare a relatiilor dintre Moscova si Bruxelles, care in prezent sunt la un nivel atat de scazut „incat este foarte dificil sa fie si mai mult deteriorate”.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a denuntat, de asemenea, dorinta Republicii Moldova „de a deveni mai europeana decat europenii insisi”. „Au impresia (moldovenii) ca, cu cat par mai antirusi, cu atat europenii ar trebui sa-i placa mai mult”, a atacat Peskov.

El a reamintit ca Turcia, care este tara candidata la UE de circa douazeci de ani, „nu a reusit niciodata sa avanseze mai mult. Insa, in acelasi timp, a devenit o tara suverana si independenta”, a mai spus Peskov.

Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la clubul comunitar, dupa ce saptamana trecuta Comisia Europeana (CE) a facut o recomandare in acest sens. Aceasta decizie marcheaza inceputul unui proces lung si complex in vederea aderarii la forul comunitar.

Consiliul European a decis sa recunoasca „perspectiva europeana” a Georgiei, dar nu i-a acordat inca statutul de candidat.

Comentarii: