Kremlinul e furios: „Raspunsurile SUA si NATO nu tin cont de preocuparile Rusiei privind garantiile de securitate”

externe

Statele Unite si NATO nu par sa fi tinut cont de preocuparile Rusiei privind garantiile de securitate atunci cand au elaborat raspunsurile la propunerile Moscovei si nici nu si-au manifestat dorinta de a face acest lucru, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in fata reporterilor.

Statele Unite si NATO au inmanat miercuri Moscovei raspunsurile scrise la propunerile Rusiei privind garantiile de securitate.

„Numeroasele declaratii pe care colegii nostri le-au facut ieri arata clar ca, in ceea ce priveste aspectele majore ale proiectelor de acorduri pe care le-am prezentat anterior celorlalte parti, nu putem spune ca au tinut cont de preocuparile noastre sau ca au aratat vreo disponibilitate de a tine cont de preocuparile noastre”, a subliniat el, citat de TASS.

Peskov a precizat ca SUA si NATO au cerut Rusiei sa nu faca publice raspunsurile lor. „Cu toate acestea, colegii nostri au explicat clar continutul acestor documente si, de fapt, poate ca ele chiar nu ar trebui sa fie [publicate] acum”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului.

La 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat proiecte de acorduri privind garantiile de securitate pe care Moscova se asteapta sa le primeasca de la Washington si NATO.

Cele doua acorduri – unul cu SUA si celalalt cu blocul condus de Occident – obliga in special NATO sa isi inceteze expansiunea spre est,  sa renunte la planurile de acordare a statutului de membru al Ucrainei, si prevad restrictii privind desfasurarea de arme ofensive serioase, inclusiv nucleare.

Mai mult despre:

Comentarii: