Kremlinul e negru, Kievul anunta ca a lovit cu doua rachete crucisatorul rusesc Moskva. Acesta este cea mai bine echipata nava a Rusiei din Marea Neagra

externe

Armata ucraineana a lovit miercuri crucisatorul rus Moskva (Moscova) cu doua rachete Neptun, provocand avarii serioase navei de razboi, anunta Ukrinform. Moskva este nava care a fost trimisa „la dracu” de granicerii de pe Insula Serpilor.

Maksym Marchenko, seful administratiei militare regionale din Odesa, a anuntat acest lucru pe Telegram.

„S-a confirmat ca crucisatorul cu rachete Moskva a mers astazi exact acolo unde a fost trimis de catre politistii nostri de frontiera pe Insula Serpilor. Rachetele Neptun care pazesc Marea Neagra au provocat avarii foarte serioase navei rusesti”, a declarat Marchenko.

Crucisatorul Moskva face parte din Divizia 30 de nave de suprafata a Flotei ruse a Marii Negre.

Un consilier al presedintelui ucrainean, Oleksii Arestovich, a confirmat lovitura contra navei. „Arde foarte tare. Acum. Si cu aceasta mare agitata, este imposibil de stiut cand vor putea primi ajutor. 510 membri ai echipajului se afla la bord”, a spus el.

O inregistrare audio, in care se presupune ca trupele ucrainene raporteaza atacul asupra crucisatorului, a circulat pe retelele de socializare.

O baterie Neptune include un lansator montat pe camion cu patru proiectile, un camion de comanda si o pereche de camioane de reaprovizionare, plus legaturi cu un radar mobil Mineral-U cu o raza de actiune de 370 de mile.

In functiune de 40 de ani, Moskva nu este o nava noua. Dar este puternic inarmata cu 16 lansatoare fixe pentru rachete anti-nava P-1000, tuburi verticale pentru 64 de rachete de aparare aeriana S-300 si lansatoare pe sine pentru 40 de rachete Osa pentru autoaparare aeriana, plus o sumedenie de tunuri, scrie Forbes. Tuburile de torpile si un elicopter ii completeaza capacitatile.

O veritabila baterie de rachete plutitoare, Moskva este – sau poate a fost – cea mai buna aparare a Flotei Marii Negre impotriva atacului ucrainean.

Comentarii: