Kremlinul ii aduce noi acuzatii „inamicului public nr.1”, Alexei Navalnii. Opozantul lui Putin are de executat 30 de ani de inchisoare

externe

Rusia ii aduce noi acuzatii inamicului Kremlinului, Alexei Navalnii, aflat in inchisoare unde ispaseste deja pedepse insumate de peste 30 de ani de inchisoare. Liderul opozitiei ruse intemnitat, Alexei Navalnii, in varsta de 47 de ani, a primit noi acuzatii de la procurori.

Alexei Navalnii a fost gasit vinovat de o suma de infractiuni, inclusiv extremism si terorism, acuzatii despre care el si sustinatorii sai spun ca sunt motivate politic. In mesajele  transmise echipei sale, el a spus ca a fost acuzat, din nou, de data aceasta in temeiul articolului 214 din Codul penal al Rusiei, care acopera infractiunile de vandalism, potrivit AP, preluat de LBC.co.uk.

„Nu am idee ce este articolul 214 si nu am unde sa caut. Veti afla voi, inainte de mine.” „Nici nu stiu daca sa descriu ultimele mele stiri ca fiind triste, amuzante sau absurde”, a scris el vineri pe retelele de socializare, prin intermediul echipei sale. El a spus ca acuzatiile fac parte din dorinta Kremlinului de a „porni un nou dosar penal impotriva mea, la fiecare trei luni”. „Niciodata, pana acum, un condamnat in izolare, de mai bine de un an, nu a avut o „viata sociala si politica atat de bogata”, a mai glumit el.

Inchisoare, pentru „extremism”

Navalnii este unul dintre oponentii redutabili ai presedintelui Vladimir Putin, cel mai bine cunoscut pentru campania impotriva coruptiei oficiale din Rusia si pentru organizarea de proteste majore impotriva Kremlinului. Fostul avocat a fost arestat in 2021, dupa ce s-a intors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat dupa otravirea cu Noviciok, o substanta cu efect neurotoxic pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

De atunci, el a primit trei pedepse consecutive cu inchisoarea si se confrunta cu luni de izolare stricta, dupa ce a fost acuzat de diverse infractiuni minore, inclusiv la regimul penitenciar.

Mai multi asociati ai lui Navalnii s-au confruntat, la randul lor, cu acuzatii legate de extremism, dupa ce Fundatia pentru Combaterea Coruptiei, a politicianului, si birourile regionale ale acesteia au fost scoase in afara legii ca grupari extremiste in 2021, ceea ce a expus practic pe oricine afiliat acestora la urmarirea penala.

Cel mai recent, un tribunal din orasul siberian Tomsk a inchis-o pe Ksenia Fadeieva, care se ocupa de biroul fundatiei lui Navalnii din Tomsk, chiar inaintea inceperii procesului ei pentru acuzatii de extremism. Ea a fost plasata initial in arest la domiciliu, in octombrie, inainte de a fi arestata preventiv. Daca va fi gasita vinovata, si ea risca pana la 12 ani de inchisoare.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: