Kremlinul ingreuneaza iesirea companiilor occidentale din Rusia. „Proprietatile lor sunt cumparate cu o reducere serioasa si sunt preluate de companiile noastre, care o fac cu placere”, spune Peskov

externe

Putin, ostatici, Israel, Hamas, implicare

Majoritatea companiilor occidentale s-au grabit sa isi anunte iesirea din Rusia dupa invazia Moscovei in Ucraina – dar multe dintre ele opereaza inca in tara, relateaza Business Insider.

Nu ca nu ar incerca sa iasa. Kremlinul examineaza aproape fiecare plan de iesire a companiilor inainte de a-l aproba, a relatat duminica The New York Times.

Relatarea Times apare la aproape 22 de luni de la invadarea Ucrainei de catre Rusia. Acesta a aratat cum autoritatile ruse impun obstacole mari firmelor care incearca sa iasa de pe o piata lovita de sanctiuni radicale, inclusiv o a 12-a runda de restrictii comerciale din partea Uniunii Europene, luni.

Dupa ce companiile care s-au retras din Rusia la inceputul razboiului, precum McDonald’s si Starbucks, au reusit sa iasa rapid de pe piata in cateva luni, Rusia a facut mult mai dificila iesirea.

Acum, nu numai ca firmele straine care pleaca din Rusia trebuie sa plateasca donatii statului si sa isi vanda activele cu un discount foarte mare inainte de a putea iesi din tara, dar planurile lor de plecare trebuie sa fie aprobate si de o comisie guvernamentala.

Mai mult, companiile care opereaza in sectoare de importanta strategica – cum ar fi energia si resursele – au nevoie de aprobarea presedintelui Vladimir Putin inainte de orice vanzare de active.

Autoritatile ruse sunt atat de exigente cu companiile care doresc sa iasa din tara incat Nokian, o companie finlandeza de anvelope, a trebuit chiar sa ceara aprobarea pentru a vinde un apartament pentru 59.000 de dolari, potrivit Times.

Nu este vorba doar de birocratie si de proceduri pe care trebuie sa le parcurga. Moscova a cercetat, de asemenea, companiile care au iesit, a interogat angajatii si chiar a arestat directori locali, potrivit Times.

O analiza recenta a Business Insider a aratat ca majoritatea firmelor straine nu au iesit complet de pe piata rusa – desi multe nume internationale importante au plecat deja.

Companiile straine care inca opereaza in Rusia au invocat diverse motive pentru a nu parasi piata, inclusiv provocari operationale, etice si politice. Unele sunt ingrijorate de soarta activelor si a tehnologiei lor in Rusia.

Intre timp, Kremlinul pare sa nu fie ingrijorat de iesirile corporatiilor occidentale.

„Cei care pleaca isi pierd pozitia”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru The Times. „Si, bineinteles, proprietatile lor sunt cumparate cu o reducere serioasa si sunt preluate de companiile noastre, care o fac cu placere”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: