Kremlinul l-a pus pe lista neagra pe Boris Johnson. Trupele britanice speciale SAS au antrenat soldati ucraineni langa Kiev

externe

Ministerul de Externe de la Moscova a anuntat ca Boris Johnson nu are voie sa calce pe sol rusesc, fiind trecut pe lista sanctiunilor.

Lista neagra e completata de mai multi ministri britanici, printre care cel al Apararii, Ben Wallace, si sefa Externelor, Lizz Truss. Si fostul premier Theresa May a ajuns pe lista neagra a rusilor. In total, restrictiile de viza vizeaza 13 oficiali britanici, potrivit Meduza.io.

Reactia Moscovei vine dupa ce Marea Britanie a facut declaratii dure la adresa Kremlinului si a trimis ajutor semnificativ Ucrainei. Boris Johnson a si fost, in urma cu o saptamana, intr-o vizita surpriza la Kiev. In plus, sambata cotidianul brtanic The Times a scris ca membri ai trupelor britanice speciale SAS au antrenat soldati ucraineni langa Kiev in ultimele saptamani si i-au invatat pe ucraineni sa foloseasca armele antitanc trimise lor de Regatul Unit.

Ziarul se bazeaza pe declaratiile ofiterilor ucraineni. Agentia Belga noteaza ca Marea Britanie, ca si alte tari occidentale, si-a retras instructorii militari din Ucraina in februarie, inainte de invazia rusa.

Guvernul premierului Boris Johnson a vrut sa impiedice soldatii britanici sa se intalneasca fata in fata cu armata rusa, care ar fi atras NATO in razboi.

Faptul ca britanicii s-au intors este un element nou, dar nu exista confirmare in acest sens din partea Ministerului britanic al Apararii. Statele Unite au anuntat saptamana trecuta ca vor relua antrenamentele soldatilor ucraineni. Totusi, aceste antrenamente nu ar urma sa aiba loc in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: