externe

Kremlinul raspunde nervos la avertismentul lui Biden. Asa cum a negat ca va invada Ucraina, acum neaga ca intentioneaza sa foloseasca arme chimice in Ucraina: „Tactica de a distrage atentia”

Acuzatiile Statelor Unite despre posibilitatea ca Rusia sa recurga la arme chimice in Ucraina reprezinta o „tactica de a distrage atentia” de la intrebari incomode pentru Washington, a apreciat vineri Kremlinul, citat de Reuters si France Presse, informeaza Agerpres.

In schimb, Kremlinul l-a acuzat pe presedintele SUA Joe Biden ca doreste „sa deturneze atentia” de la programul american de arme chimice si biologice din Ucraina prin declaratiile sale despre posibila utilizare de catre Rusia a armelor chimice in Ucraina.

„Este clar ca americanii incearca sa distraga atentia vorbind despre o presupusa amenintare rusa, pe fondul scandalului provocat (…) de programele de dezvoltare a armelor chimice si biologice pe care Statele Unite le-au pus in aplicare in mai multe tari, inclusiv in Ucraina”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Joe Biden a promis joi o reactie a NATO in cazul utilizarii de catre liderul rus Vladimir Putin a armelor chimice in Ucraina, teatru al unei ofensivei ruse din 24 februarie: „natura raspunsului va depinde de natura acestei utilizari”, a spus el.

Presedintele SUA a dat asigurari inca de luni ca este „clar” ca Rusia ia in considerare utilizarea armelor chimice si biologice in Ucraina, avertizand ca o astfel de decizie va duce la un raspuns occidental „sever”.

La randul sau, Ministerul Apararii de la Moscova acuza aproape zilnic Washingtonul ca a finantat un program de arme biologice in Ucraina, sustinand ca a gasit dovezi in acest sens in laboratoarele ucrainene.

Printre altele, Rusia a negat vineri orice incalcare a dreptului international dupa ce a fost acuzata de Ucraina ca foloseste bombe cu fosfor in cadrul ofensivei militare pe care o conduce in tara vecina de o luna.

„Rusia nu a incalcat niciodata vreo conventie internationala”, a precizat Peskov, intrebat de presa despre acuzatii facute de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a caror utilizare este interzisa impotriva civililor, dar nu contra tintelor militare, potrivit unei Conventii semnate in 1980 la Geneva, aminteste AFP.

Peskov a mai spus ca armata va prezenta propuneri presedintelui Vladimir Putin despre modul in care Rusia ar trebui sa-si consolideze apararea ca raspuns la intarirea flancului estic al NATO.

Nu exista nicio pozitie oficiala cu privire la faptul daca Rusia ar reconstrui orase ucrainene precum Mariupol, a mai precizat Peskov.

Printre altele, Rusia a minimalizat vineri amploarea unei posibile excluderi din G20, dorita de Statele Unite ca reactie la interventia Moscovei in Ucraina, spunand ca o astfel de lovitura nu ar fi „mortala”.

„In ceea ce priveste formatul G20, este important. Dar in circumstantele actuale, cand majoritatea membrilor se afla intr-o stare de razboi economic cu noi, nu ar fi nimic mortal” daca Moscova este expulzata, a explicat Peskov.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Putin a ajuns in Coreea de Nord. Video, cum a fost primit de tovarasul Kim Jong Un

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a aterizat marti seara la Phenian. El a fost intampinat…

3 ore ago

Reuters: Tarile NATO au decis ca Rutte sa fie noul secretar general al NATO, anunta postul olandez de stiri NOS

Premierul olandez demisionar Mark Rutte va fi noul secretar general al NATO, succedandu-i lui Jens…

6 ore ago

Rezultatele finale: PSD-PNL a obtinut sub 50% la europarlamentare. Partidul lui Sosoaca trece oficial pragul, cu 5,03%

Alianta electorala PSD PNL a obtinut 48,55% din voturi la alegerile europarlamentare (19 mandate de…

4 ore ago

Un politist din Pantelimon s-a spanzurat in padurea Pustnicul. De ce a recurs la acest gest

Un politist din Pantelimon (Ilfov) a fost gasit spanzurat in padurea Pustnicul. El suferea de…

4 ore ago

Budapesta vrea sa puna bete-n roate aderarii Moldovei la UE. Planurile Regimului Orban pentru presedintia rotativa a UE

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeana (UE) cu Ucraina si Republica…

4 ore ago