Kremlinul, reactie furioasa la mandatul de arestare al lui Putin: „Scandalos si inacceptabil”. Putin ar putea fi arestat daca iese din Rusia

externe

Kremlinul a calificat, vineri seara, mandatul de arestare a lui Vladimir Putin drept „scandalos si inacceptabil”.

Purtatorul de cuvant Dmitri Peskov a spus in mod repetat ca Rusia nu recunoaste jurisdictia Curtii Penale Internationale. Orice decizie a instantei este „nula si neavenita” in ceea ce priveste Rusia, a subliniat Peskov, citat de Sky News.

Intrebat daca Putin se teme sa calatoreasca in tari care recunosc Curtea Penala Internationala, Peskov a spus: „Nu am nimic de adaugat pe acest subiect. Asta este tot ce vrem sa spunem”.

Mandatul de arestare a lui Vladimir Putin l-ar putea impiedica pe acesta sa paraseasca Rusia, potrivit unui specialist in drept penal international si drept umanitar. Toby Cadman a declarat pentru Sky News ca, desi ar putea exista „teama si reticenta”, alte state au responsabilitatea de a-l preda pe Putin daca acesta intra pe teritoriul lor.

El a calificat demersul Curtii Penale Internationale drept o alta „fisura in armura” lui Putin. „S-ar putea foarte bine ca aceasta sa-l impiedice sa paraseasca efectiv Rusia, iar acest lucru in sine nu ar trebui sa fie nesemnificativ”, a spus dl Cadman.

Curtea Penala Internationala (CPI) a emis vineri un mandat de arestare impotriva presedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa in ceea ce priveste presupusele crime de razboi comise in Ucraina, de la declansarea invaziei ruse la scara larga in tara vecina, relateaza Reuters si AFP.

„Astazi, 17 martie 2023, Camera preliminara II a Curtii Penale Internationale a emis mandate de arestare impotriva a doua persoane in legatura cu situatia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin si dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidential pentru drepturile copilului in Rusia, a precizat CPI intr-un comunicat.

Vladimir Putin „este prezumat responsabil de crima de razboi privind deportarea ilegala a populatiei (copiilor) si de transfer ilegal al populatiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei in Federatia Rusa”, a adaugat instanta.

„Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel putin incepand din 24 februarie 2022”, indica in continuare CPI, subliniind ca exista „motive rezonabile de a crede ca dl.Putin este personal responsabil de crimele mentionate mai sus”.

New York Times relatase luni ca CPI se pregateste sa lanseze urmariri penale impotriva unor suspecti rusi pentru transferul de copii in Rusia si pentru lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile in Ucraina.

Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat mai devreme luna aceasta, dupa o vizita in Ucraina, ca presupusele rapiri de copii fac „obiectul unei anchete prioritare”.

CPI, creata in 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise in lume, ancheteaza de peste un an eventuale crime de razboi sau crime impotriva umanitatii comise in cursul ofensivei ruse.

Nici Rusia si nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Kievul a acceptat competenta Curtii pe teritoriul sau si colaboreaza cu procurorul acestei instante de la Haga.

Moscova a negat in mod repetat acuzatiile de atrocitati comise de fortele sale in cadrul ‘operatiunii speciale militare’, asa cum numeste ea invazia in Ucraina, pe care a declansat-o la 24 februarie 2022, in ceea ce Occidentul si Kievul numeste o agresiune neprovocata si nejustificata.

Expertii recunosc ca este putin probabil ca Rusia sa-i predea CPI pe suspecti, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: