Kremlinul se uita tot mai urat catre Polonia: „Ar putea fi o sursa de amenintare”. Peskov nu confirma ca Putin a prezentat scuze Israelului

externe

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri ca exista o retorica ostila din partea Poloniei care ar putea fi „o sursa de amenintare”, consemneaza Reuters, citata de Agerpres.

Polonia a fost printre cele mai vehemente sustinatoare ale unor sanctiuni mai dure ale Uniunii Europene impotriva Rusiei, dupa invazia in Ucraina, si ale inarmarii fortelor ucrainene de catre NATO, reaminteste agentia.

Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a afirmat luni ca tara sa este „mandra sa fie pe lista de tari ostile” a presedintelui rus Vladimir Putin.

Peskov a refuzat sa confirme ca Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett, dupa ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sustinut ca Adolf Hitler avea origini evreiesti.

Israelul a reactionat la afirmatia lui Lavrov, apreciind ca este un neadevar „de neiertat” prin care se minimizeaza ororile Holocaustului comis de nazisti impotriva evreilor.

Bennett a declarat joi ca Putin si-a cerut scuze, care au fost acceptate.

Prin intermediul lui Peskov, presedintia Rusiei a mai apreciat vineri ca acuzatiile potrivit carora rusii fura grau din Ucraina sunt probabil bazate pe informatii false.

Un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU afirmase mai devreme in cursul zilei ca Rusia cara grau din Ucraina cu camioanele, iar ucrainenii nu pot exporta aproape 25 de milioane de tone de grau din cauza problemelor de infrastructura cauzate de razboi si a blocadei porturilor de la Marea Neagra.

Referitor la furt, Peskov a sustinut ca „nu avem nicio informatie, pare un fals”.

Purtatorul de cuvant a mai afirmat ca nu stie daca se va organiza in 9 mai o parada a victoriei in orasul ucrainean Mariupol, pentru a comemora victoria Uniunii Sovietice in cel de-al doilea razboi mondial, insa „va veni momentul” in care se va sarbatori ziua victoriei in portul respectiv de la Marea Azov.

Fortele ruse sustin ca au ocupat Mariupolul, desi ucrainenii rezista in combinatul siderurgic Azovstal din localitate.

Tot printr-un purtator de cuvant, ministerul de externe de la Moscova a asigurat ca Rusia nu va folosi in Ucraina arme nucleare. Aleksei Zaitev a declarat presei ca o astfel de decizie, discutata public in Occident, nu este aplicabila „operatiunii militare speciale” – denumirea folosita oficial in Rusia pentru invazia in Ucraina.

Directorul CIA (Agentia Centrala de Informatii, serviciu de informatii externe al Statelor Unite) William Burns declarase luna trecuta ca, avand in vedere infrangerile suferite de rusi in Ucraina, „nimeni dintre noi nu poate trata cu usurinta amenintarea reprezentata de o posibila recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare de putere redusa”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: