Kupiansk a fost eliberat in totalitate. Jurnalistii France Presse au vazut cum au fost alungate trupele Rusiei

externe

Fortele ucrainene au preluat controlul asupra intregului oras Kupiansk, in nord-est, alungand trupele ruse din pozitiile lor de pe malul estic al raului Oskil, au constat joi jurnalistii ai agentiei France Presse, citata de Agerpres.

O buna parte a acestui nod feroviar fusese cucerita de la rusi la inceputul lui septembrie datorita contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov. Dar trupele Moscovei inca rezistau de cealalta parte a raului, luand parte la dueluri de artilerie, in timp ce civilii fugeau de lupta incercand sa treaca pe partea ucraineana.

Pompieri ucraineni si voluntari ucraineni au transportat, joi, un prim lot de ajutor umanitar in zona respectiva, pe o trecere de pietoni intacta care leaga cele doua maluri ale raului Oskil.

„Aceasta va fi prima distribuire de ajutor umanitar de cealalta parte a raului”, a declarat administratorul militar al orasului Kupiansk, Andrii Kanasevici, in contextul in care au fost distribuite 2.000 de pachete cu alimente furnizate de britanici.

Tiruri de mortiere a rasunat cu intermitente, dar pe malul de est erau vizibile tancuri ucrainene si vehicule blindate care treceau pe langa camioane distruse care purtau litera Z, semn de recunoastere a fortelor ruse.

Jurnalistii AFP au vazut cinci cadavre imbracate in haine militare, posibil soldati ai Moscovei, zacand langa vehicule distruse purtand insemne rusesti.

In suburbia industriala Kupiansk-Vuzlovii, pe malul de est al raului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii au spus ca rusii au plecat marti.

Joi, un blindat pentru transport de trupe si un pluton de soldati ucraineni se aflau in fata centrului cultural al raionului, iar cel putin doua tancuri se deplasau prin zona, mai scrie AFP.

Comentarii: