L-a luat pe gura pe dinainte in fata judecatorilor. Disperat sa scape, Tariceanu a spus prea multe despre culisele politicii la nivel inalt

news

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca, in anul 2008, a incetat relatiile profesionale cu Dan Andronic si omul de afaceri israelian Tal Silberstein, insa a continuat sa discute cu acestia subiecte cu caracter politic, cum ar fi organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sau disputele dintre Victor Ponta si Crin Antonescu.

Calin Popescu-Tariceanu a fost audiat marti, in calitate de inculpat, in dosarul in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

„Nu recunosc savarsirea infractiunilor de care sunt acuzat in rechizitoriu si ma consider nevinovat. Nu inteleg acuzatiile, acestea sunt fara fundament real. In declaratia data ca martor la DNA, in aprilie 2016, am raspuns intrebarilor procurorilor cu maxima buna-credinta. Am relatat tot ce mi-am amintit in legatura cu aspectele despre care am fost intrebat. Speculatiile si afirmatiile neconforme cu realitatea din rechizitoriu nu au fundament.

Imi mentin declaratia de martor in ceea ce il priveste pe Remus Truica. Nu am vorbit niciodata cu el despre tranzactiile de imobile ale lui Paul Lambrino si nu am mintit in legatura cu acest lucru. Nu am discutat cu Tal Silberstein despre achizitionarea de drepturi succesorale de la Paul Lambrino. De altfel, am declarat ca simpatiile mele monarhice sunt indreptate spre Casa Regala a Romaniei.

Pe Paul Lambrino l-am intalnit o singura data in public, dar nu am discutat cu el despre retrocedari. Din interceptarile de la dosar, am vazut ca Paul Lambrino era la curent ca eu am folosit in public epitetul de bastard, care este posibil jignitor, si, de aceea, in declaratiile sale ma considera potrivnic actiunilor pe care le intreprindea”, a spus Tariceanu, in sala de judecata, citat de Agerpres.

El a negat ca Tal Silberstein i-ar fi cerut sa-i faca cunostinta cu politicieni romani, sustinand ca a avut ocazional intalniri cu acesta, in perioada 2008 — 2014, la care a participat si Victor Ponta.

Pe de alta parte, Tariceanu a explicat ca, dupa anul 2008, a incetat legaturile cu Tal Silberstein si Dan Andronic, dupa ce acestia au inceput sa ofere consultanta presedintelui de atunci Traian Basescu.

„La DNA m-am referit la legaturile oficiale de consultanta. Am constatat ca in dosar au fost depuse inregistrari ale convorbirilor avute de mine cu Tal Silberstein si Dan Andronic, intre 2008 si 2014, pe mandat de siguranta nationala. Nu am fost intrebat de procuror daca am mai discutat cu ei dupa anul 2008. Confirm ca discutiile cu ei interceptate sunt reale, in conditiile in care ne mai intalneam pentru a vorbi subiecte politice, dar fara sa mai avem relatii profesionale. In declaratia de martor, am spus ca i-am intalnit pe cei doi sporadic, ceea ce este adevarat. De exemplu, in anul 2012, m-am intalnit cu Tal Silberstein pentru a discuta pe tema referendumului de demitere a presedintelui. Intr-o alta convorbire cu Tal Silberstein, care se afla la dosar, subiectul a fost disputa politica dintre Ponta si Antonescu. Convorbirile din 2012 erau in cea mai mare parte in perioada referendumului, pentru ca ma interesa sa iau pulsul politic si Tal Silberstein il consilia pe presedintele de atunci”, a adaugat presedintele Senatului.

El le-a mai spus judecatorilor ca si cu Dan Andronic s-a intalnit sporadic dupa 2008, insa dupa ce a divortat „a taiat cu el orice relatie de familie”.

„Eu nu am mintit in legatura cu faptul ca, dupa anul 2008, am mai vorbit cu Andronic, el era un apropiat al lui Traian Basescu si discutiile cu el erau de natura politica. In declaratia data la DNA, am spus ca am avut cu el o relatie apropiata de familie, dar care s-a incheiat in 2008. Prin declaratia mea de martor nu am incercat sa impiedic nicio ancheta. Am raspuns onest si de buna-credinta intrebarilor care mi-au fost puse la DNA. Nu am avut in minte niciun moment sa ascund natura relatiilor mele cu Tal Silberstein si Dan Andronic.

In perioada in care am fost prim-ministru, nu am avut cunostinta de vreo posibila activitate infractionala a acestora in procedurile de retrocedare si, de aceea, nu am avut motiv sa mint sau sa ascund adevarul. Am senzatia ca procurorii incearca sa faca un proces de intentii, care se bazeaza pe prezumtii, supozitii, speculatii si afirmatii tendentioase si, chiar mai rau, sunt afirmatii false”, a precizat Tariceanu.

Tot la acest termen, procurorul de sedinta a cerut ascultarea in sala de judecata a interceptarilor de la dosar, insa judecatorii nu au fost de acord, pe motiv ca Tariceanu nu le contesta.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pe 25 aprilie, cand va fi audiata fosta sotie a lui Tariceanu, Ioana Valmar.

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016, pentru marturie mincinoasa si favorizarea, iar timp de opt luni procesul s-a desfasurat in procedura de camera preliminara.

In acelasi dosar, Dorin Marian, fost sef al Cancelariei premierului Tariceanu, este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce ar fi dat o declaratie neadevarata atunci cand a fost audiat ca martor in dosarul „Ferma Baneasa”.

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Procurorii sustin ca Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Catalin Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: