De la 1 iunie, Guvernul SUA ar putea ramane fara bani: „Nu s-a mai intamplat niciodata in istorie”. Secretarul Trezoreriei cere Congresului sa mareasca plafonul de indatorare

externe

janet yellen

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat ca, daca Congresul nu mareste sau nu suspenda plafonul legal al datoriei publice americane, guvernul SUA ar putea ramane fara fonduri de la 1 iunie. Acest lucru echivaleaza cu anuntul unei situatii de incapacitate de plata, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata in istoria Statelor Unite, relateaza BBC.

Fara ridicarea plafonului (valoarea maxima permisa a datoriei), autoritatile americane nu vor putea primi noi imprumuturi.

Luni, Yellen a indemnat Congresul sa ridice cat mai repede posibil plafonul, stabilit in prezent la 31.400 de miliarde de dolari.

In aceeasi zi, Biroul de buget al Congresului american (CBO) a avertizat asupra „riscului semnificativ ca Trezoreria sa ramana fara fonduri pana la inceputul lunii iunie”. „In acelasi timp, ramane neclar cand anume se pot epuiza fondurile, deoarece este dificil de prevazut volumul cheltuielilor, precum si marimea veniturilor fiscale, in urmatoarele saptamani”, se arata in raport.

Pana la sfarsitul trimestrului, adica pana in iunie, Ministerul Finantelor intentioneaza sa majoreze imprumuturile cu aproximativ 449 de miliarde de dolari fata de planurile anterioare; astfel, dimensiunea acestora va fi de aproximativ 726 de miliarde de dolari.

Oficialii americani spun ca sunt nevoiti sa se imprumute mai mult deoarece veniturile din impozitul pe venit au fost mai mici decat se asteptau, iar cheltuielile guvernamentale au fost mai mari decat cele planificate. In plus, la inceputul trimestrului, in conturile guvernamentale erau mai putine fonduri decat se asteptau.

Ridicarea plafonului datoriei nationale este o procedura destul de obisnuita pentru SUA: s-a intamplat de 78 de ori din 1960.

Acum, insa, republicanii care controleaza Camera Reprezentantilor se opun programului de cheltuieli anuntat de presedintele democrat Joe Biden. In schimbul permisiunii de a mari plafonul maxim al imprumuturilor, ei au cerut o reducere drastica a cheltuielilor guvernamentale si revenirea asupra unor decizii critice pentru Casa Alba, printre care programul de stergere a datoriilor studentilor si creditele fiscale pentru tehnologia de mediu.

La randul lor, astfel de cereri au fost combatute de democrati, care detin majoritatea in Senat – camera superioara a Congresului. Presedintele Biden a declarat saptamana trecuta ca „nu pot exista negocieri” pe aceste teme.

Cu toate acestea, seful Casei Albe se afla sub o presiune tot mai mare pentru a accepta sa discute propunerile republicane.

In caz contrar, Statele Unite s-ar putea confrunta cu amenintarea de „default”, adica incapacitatea oficiala a guvernului de a-si plati datoriile. O astfel de evolutie a evenimentelor ar putea duce la prabusirea pietelor financiare globale si ar distruge increderea in Statele Unite.

Expertii avertizeaza ca un default ar putea duce la recesiune si la cresterea somajului.

In cazul in care guvernul american ramane fara fonduri, acesta nu va putea imprumuta bani pentru a plati salariile angajatilor guvernamentali si ale armatei, iar beneficiile sociale pentru cetateni si alte obligatii ale autoritatilor, cum ar fi plata serviciilor furnizorilor din cadrul Departamentului de Aparare, vor fi, de asemenea, in pericol.

Chiar si previziunile meteorologice de televiziune ar putea fi afectate, deoarece multe televiziuni se bazeaza pe datele furnizate de Serviciul National de Meteorologie, finantat de guvernul federal.

„Stim din blocajele anterioare privind plafonul de indatorare ca asteptarea pana in ultimul moment pentru a creste sau a suspenda plafonul de indatorare ar putea cauza daune grave intreprinderilor si increderii consumatorilor, ar creste costul pe termen scurt al imprumuturilor pentru contribuabili si ar afecta negativ ratingul de credit al SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: