La Bucuresti se tot promite, la Cluj insa se face. Cum arata si ce dotari au noile autobuze pentru transportul in comun din Cluj-Napoca

news

Orasul Cluj-Napoca va deveni primul din Romania pe strazile caruia vor circula autobuze electrice, dotate cu Wi-Fi. Primaria a organizat deja licitatia pentru 30 de astfel de autobuze electrice si a semnat in iulie anul trecut un acord cu firma poloneza Solaris. Primele 11 autobuze electrice vor ajunge in Cluj la sfarsitul lunii aprilie.

Pretul unui autobuz electric este de aproximativ o jumatate de milion de euro, fara TVA, iar fondurile pentru primele 11 vehicule au fost obtinute de la Guvernul Elvetiei (85%) si acoperite in proportie de 15% de la bugetul local, urmand ca restul autobuzelor sa fie achizitionate cu fonduri europene si locale. Autobuzele vor avea o autonomie de 105 kilometri si o garantie de 5 ani. De asemenea, costurile pentru mentenanta si piese de schimb vor fi asigurate de firma producatoare.

Autobuzele vor putea fi incarcate in 13 statii lente si rapide: o incarcare lenta va dura 6 ore, iar cea rapida doar 10 minute.

“Am semnat acordul cadru privind achizitionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, in maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent (cel tarziu martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elvetiene (85%) si buget local (15%). Urmatoarele 19 autobuze urmeaza sa fie achizitionate din fonduri locale si europene. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wi-fi, camere video, aer conditionat si platforma joasa pentru persoane cu dizabilitati”, spunea primarul Clujului, Emil Boc, in iulie 2017, dupa cum relata monitorulcj.ro, citat de Digi24.

Joia trecuta, in sedinta extraordinara de Consiliu Local s-a votat un proiect privind aprobarea studiului de oportunitate pentru innoirea flotei de transport prin achizitionarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice.

“Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de calatori atractiv si eficient, prin modernizarea/extinderea unei retele coerente de piste pentru biciclete, dar si prin modernizarea unor spatii pietonale se pot asigura conditiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei parti din cota transportului privat cu autoturisme, in crestere in Romania, catre transportul public si catre utilizarea bicicletei. Achizitia noilor autobuze electrice va contribui la scaderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier si va avea un impact pozitiv direct asupra poluarii in municipiul Cluj-Napoca. Proiectul vizeaza ca rezultat cresterea numarul de pasageri ai transportului in comun in detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafata, cresterea atractivitatii orasului ca destinatie turistica, reducerea impactului negative asupra mediului”, se arata in documentul citat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: