externe

La ce amenintari asupra sanatatii mondiale sa ne asteptam in 2024? Expertii OMS sunt pesimisti

Unul dintre cei mai importanti experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii in boli infectioase a explicat ce ne-ar putea rezerva 2024  si daca suntem pregatiti pentru o alta pandemie, scrie Sky News. Asta in contextual in care numarul persoanelor din grupurile cu risc ridicat care trebuie sa primeasca vaccinul COVID-19 la nivel global este „fara precedent”, dupa cum a avertizat, in decembrie 2023, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), intr-un mesaj clar despre amenintarile la adresa sanatatii globale in 2024.

De la aparitia noii tulpini de coronavirus, botezata JN.1, pana la ingrijorarile legate de „Variola Maimutei” in Africa Centrala si la raspandirea bolilor purtate de tantari in noi tari, datorita schimbarilor climatice, sanatatea pare sa ajunga, din nou, pe buzele tuturor.

„E frustrant ca nu folosim solutiile care pot preveni moartea”

Dr. Maria Van Kerkhove, expert recunoscut in boli infectioase, care conduce „Departamentul OMS pentru Pregatirea si Prevenirea Epidemiei si Pandemiei” a declarat, intr-un scurt interviu:

„Nu inteleg de ce ar fi o surpriza”, cand a fost intrebata din nou despre o crestere a cazurilor de COVID-19. „Cu siguranta nu am vazut inca o sezonalitate la COVID. De pilda, pentru toate celelalte boli respiratorii, vedem o crestere in lunile de toamna si iarna in, regiunile temperate. Asa ca nu ar trebui sa fie vazuta ca o noutate.” Acesta este motivul pentru care campaniile de vaccinare pentru gripa sau COVID-19 incep devreme, vizandu-i pe cei mai vulnerabili.

„Asigurarea vaccinarii in toate tarile cu grupuri mari de risc este extrem de importanta. Pentru mine, aceasta este cea mai mare frustrare. COVID-19 are de fapt solutii, gripa are solutii, care pot preveni bolile severe si chiar moartea. De ce nu le folosim?, a mai completat dr. Van Kerkhove.

„Febra Dengue” va ajunge in Anglia, pana in 2040

,,Pe masura ce liderii mondiali s-au adunat in Dubai pentru a discuta despre lupta impotriva schimbarilor climatice la inceputul lunii trecute, incalzirea globala avea deja un efect asupra raspandirii bolilor infectioase”, spune dr. Van Kerkhove.

„Febra Dengue”, un virus transmis oamenilor de tantari, este un bun exemplu. Astfel, se crede ca tantarii purtatori de „Febra Dengue” ar putea sa devina „o normalitate” in Marea Britanie, pana in anii 2040.

Dr. Van Kerkhove a atras atentia, de asemenea, asupra unui focar al virusului „Variolei maimutei” in Republica Democratica Congo, in Africa Centrala. „Variola maimutei” este o boala cauzata de infectia cu virusul mpox. Exista doua tipuri de virus mpox: Clade I si Clade II.

Clada I este mai periculos, avand o rata a mortalitatii de aproximativ 10%. Clade II este in general mai blanda, iar acest tip circula deja si in Europa, a spus dr. Van Kerkhove. „Asadar, suntem ingrijorati de extinderea Clade I in alte tari, deoarece in acest moment se acorda foarte putina atentie catre mpox”,

Razboaiele, factori de risc importanti

Lumea a intrat in 2024 cu doua conflicte majore  – Ucraina-Rusia si Israel-Hamas – dominand titlurile primelor pagini, precum si o serie de alte razboaie subraportate la nivel mondial.

„Este mult mai greu”, spune Dr Van Kerkhove. „Pe langa amenintarile infectioase cu care se confrunta, oamenii se lupta cu foametea, subnutritia, nu au acces la apa curata si sisteme de curatenie si strangere a deseurilor si sufera de frig. Oamenii sunt mult mai predispusi la boli”.

„La unele aspecte, stam mai rau decat acum patru ani”

Pandemia s-a simtit de parca ar fi venit din senin. Guvernele au fost zguduite pe masura ce cazurile au crescut, cu oamenii blocati in case sau incapabili sa-i viziteze pe cei dragi suferinzi. Deci, patru ani mai tarziu, este lumea mai pregatita?

„Da si nu”, spune doctorul Van Kerkhove. „Pe de o parte, spune ea, intreaga lume este mai atenta la anumite lucruri precum supravegherea, testarea si secventierea noilor amenintari, precum si progresele in domenii pentru prevenirea infectiilor si eforturile din domeniul sanatatii”.

Dar, pe de alta parte, exista insa si aspecte care o fac pe dr.Van Kerkhove sa fie mai putin sigura: „Ma uit la scaderea increderii unii in ceilalti. Ma uit la atacurile asupra stiintei si asupra oamenilor de stiinta, la politizarea fiecarui aspect al COVID”.

Tot ea sustine ca tarile ar putea fi acum mai putin dispuse sa raporteze un nou agent patogen, din cauza stimulentelor financiare si politice. „Deci, sunt foarte ingrijorata ca, la unele aspecte, stam mai rau decat acum patru ani”, a adaugat dr.Van Kerkhove, potrivit Sky News.

(Foto: X/Twitter – Dr. Maria Van Kerkhove, OMS)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Donald Trump Jr., batjocoritor la adresa lui Zelenski: „Esti la 38 de zile de pierderea alocatiei”

Fiul presedintelui ales al SUA, Donald Trump Jr., a postat un clip pe Instagram referitor…

5 ore ago

Doua drone, gasite pe teritoriul Republicii Moldova, dupa atacurile masive din cursul noptii dintre Ucraina si Rusia

Inca o drona a fost gasita, duminica, pe teritoriul Republicii Moldova, pe un camp din…

5 ore ago

Accident grav la iesirea din Dumbraveni, Vrancea. Trafic blocat partial, interventii de urgenta in desfasurare

Un accident rutier grav s-a produs duminica seara la iesirea din localitatea Dumbraveni, judetul Vrancea,…

5 ore ago

Panouri de informare moderne in statiile de transport public din Focsani

Orasul Focsani face un pas important in modernizarea transportului public, instaland panouri electrice de informare…

5 ore ago