La clinica Sanador din Bucuresti, pacientii cu bilet de trimitere sunt programati la RMN doar noaptea, ca… asiguratii

news

Sanador, discriminare, RMN, trimitere, noaptea

O investigatie PressOne a scos la iveala un tratament „special” pentru asigurati la clinica privata Sanador din Bucuresti. Pacientii care beneficiaza de asigurare la sistemul public de sanatate, care vin cu trimitere de la medicul specialist, sunt programati pentru RMN in cadrul clinicii private doar in timpul noptii.

Surse de la Casa Nationala de Sanatate au transmis ca institutia nu stie de aceasta practica, dar nici nu poate sa ia masuri cu privire la orele la care furnizorii programeaza serviciile decontate.

In atentia PressOne a ajuns cazul unui pacient care si-a propus sa-si faca un RMN la genunchi, prin intermediul unei trimiteri de la medicul ortoped. A sunat la mai multe clinici, iar primul loc pe care l-a gasit disponibil, peste trei saptamani, a fost la Sanador Bucuresti, la ora 04:00 dimineata.

Doar acolo era disponibil. Ulterior, am vazut ca programarea era la 04:00 dimineata. N-am dormit, m-am pregatit mintal pentru ora 04:00. Intre timp am primit un telefon de la ei ca s-a eliberat un loc la ora 22:00 si daca vreau sa merg atunci, a povestit pacientul.

Pana la urma, din cauza unei incurcaturi cu biletul de trimitere, pacientul a ajuns sa-si faca RMN-ul dupa miezul noptii.

Jurnalistii au apelat la Sanador pentru a face o programare si le-a fost confirmat din dispecerat ca RMN-urile cu bilet de trimitere se fac doar noaptea.

PressOne a vrut sa vada daca si alte clinici private care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurare au aceasta regula, insa cele 3 clinici private la care jurnalistii au sunat nu efectuau investigatii RMN pe timp de noapte.

Casa Nationala de Asigurari nu a raspuns solicitarilor jurnalistilor in legatura cu programarile pe timp de noapte. Cu toate acestea, surse din institutie au declarat ca nu au informatii despre aceasta practica, iar fiecare furnizor isi gestioneaza programul de lucru asa cum doreste.

Sursele mai spun ca este o forma de discriminare a pacientilor care vin cu bilet de trimitere. Dar, intr-adevar, s-ar putea discuta ca exista si o discriminare intre cei cu plata si cei fara plata. Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer spune ca aceasta masura este una discriminatorie la adresa pacientilor cu asigurare publica de sanatate:

„Pacientii sunt vai de steaua lor si noi ii punem noaptea pe drumuri. Nu se poate asa ceva. Este de noaptea mintii aceasta masura. Nu se poate sa-si bata joc de pacienti”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: