news

La Cluj se construieste un institut de cercetare in inteligenta artificiala. Un robot a „plantat” in temelia acestuia o capsula a timpului

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, ieri, evenimentul oficial de inaugurare a lucrarilor pentru constructia Institutului de Cercetare in Inteligenta Artificiala. „Este o zi mare nu numai pentru Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, este o zi importanta pentru oras, pentru Transilvania si pentru Romania, a declarat rectorul UTCN, prof. dr. ing. Vasile Topa”, conform cluju.ro.

„Aici se va edifica, in 18 luni, o constructie care are 14 mii de metri patrati desfasurati, 33 de laboratoare si va putea sa puna impreuna inteligenta a 300 de oameni. Vor lucra masteranzi, doctoranzi si cercetatori si dorim ca acest hub al inteligentei artificiale sa adune tot ce este mai bun din Romania pentru ca, de fapt, dorim sa fim un pol de excelenta in inteligenta artificiala”, a mai spus prof. dr. ing. Vasile Topa.

Evenimentul a cuprins un tur virtual al Institutului de Cercetare in Inteligenta Artificiala si un moment simbolic, in care, la temelia institutului a fost plasata, cu ajutorul unui robot, o capsula a timpului, in care toti participantii au fost indemnati sa lase un mesaj pentru viitorii cercetatori.

Institutul de Cercetare in Inteligenta Artificiala este primul centru de cercetare din Romania, de dupa 1990, ridicat de la „zero”, dupa cum a remarcat Bogdan Gruia Ivan, Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, care a subliniat rolul de pionierat in domeniu al UTCN in cadrul ecosistemului inovarii si inteligentei artificiale.

Potrivit cluju.ro, cladirea ce va gazdui institutul va fi construita in incinta campusului universitar si va avea un regim de inaltime de 2S+P+5E+R. Suprafata totala desfasurata a constructiei va fi de 13.850 mp, in conditiile unei suprafete construite de 2.028 mp.

Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultima generatie (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning si pentru stocare Big Data, aplicatii de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera solutii inovatoare in domenii de mare actualitate.

„Institutul va contribui la crearea unor nise de excelenta pe piata fortei de munca regionala pentru specialisti in domeniul inteligentei artificiala (IA) si la stabilirea unor echipe de cercetare si inovare competitive la nivel european si international, care vor aduce vizibilitate si prestigiu regiunii”, conform reprezentantilor UTCN.

Contractul pentru inceperea lucrarilor de proiectare si executie a Institutului de Inteligenta Artificiala a fost semnat in septembrie 2023 si are o valoare totala de 105.095.830 lei.

(foto: facebook.com/utcluj.ro)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

23 de minute ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

35 de minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

2 ore ago