La Doha a inceput o noua runda de negocieri pentru incetarea focului in Gaza, fara participarea Hamas
O noua runda de negocieri menite sa intermedieze incetarea focului in razboiul din Gaza si sa impiedice escaladarea luptei intr-un conflict la nivel regional, a inceput, joi, la Doha, in Qatar, in timp ce bilantul mortilor pe teritoriul palestinian a depasit 40.000 de persoane, potrivit autoritatilor sanitare locale, potrivit The Guardian.
Mediatori din SUA, Qatar si Egipt s-au intalnit joi dupa-amiaza cu o delegatie israeliana, urmand ca discutiile sa continue pana in ziua urmatoare. Hamas, gruparea militanta palestiniana, nu participa direct la discutii, ceea ce inseamna ca asteptarile privind un eventual progres sunt scazute.
In timp ce Hamas si Israelul au convenit in principiu luna trecuta sa implementeze un plan in trei faze propus de Joe Biden in mai, de atunci ambele parti au cerut „amendamente” si „clarificari”, tinand discutiile in impas. Lacunele includ prezenta continua a trupelor israeliene la granita Gaza-Egipt, succesiunea eliberarii ostaticilor si intoarcerea civililor din sudul in nordul Gazei.
Reinceperea discutiilor este vazuta ca fiind mai vitala ca niciodata dupa asasinatele consecutive din 31 iulie a unui comandant de top Hezbollah si a lui Ismail Haniyeh, seful politic al Hamas. Asasinatele de la Beirut si Teheran, pe care grupul libanez si Iranul le-au pus pe seama Israelului, ameninta sa transforme razboiul din Gaza intr-un conflict la nivel regional.
Se spera ca o incetare a focului in Gaza va linisti lucrurile in Orientul Mijlociu si va descuraja Iranul si Hezbollah de la actiuni de razbunare. Intr-un interviu acordat joi CNN, purtatorul de cuvant al securitatii nationale, John Kirby, a declarat ca discutiile au avut un „inceput promitator”, dar este putin probabil un acord imediat avand in vedere decalajele mari care raman intre cele doua parti.
SUA au evaluat ca Teheranul este inca hotarat sa raspunda la uciderea lui Haniyeh printr-un atac asupra Israelului. In ultimele doua saptamani, SUA au desfasurat nave de razboi, submarine si avioane de razboi in regiune pentru a apara Israelul de potentiale atacuri din partea Iranului si a retelei sale de militii aliate din Irak, Siria, Liban si Yemen, toate acestea fiind deja atrase in Razboiul din Gaza.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost acuzat ca a sabotat discutiile in scop politic, dar ar fi extins mandatul echipei de negocieri inainte de a zbura la Doha, joi dimineata.
Intr-o declaratie din ajunul discutiilor, Hamas si-a reafirmat cererile, inclusiv ca negocierile ar trebui sa se concentreze pe punerea in aplicare a planului Biden, mai degraba decat sa permita Israelului sa „traga de timp”.
„Ne aflam intr-un moment crucial pentru stabilitatea globala. Orele si zilele urmatoare ar putea defini viitorul Orientului Mijlociu… O incetare a focului nu numai ca ar proteja civilii din Gaza, ci ar deschide calea pentru o detensionare mai larga si ar aduce o stabilitate atat de necesara.
Este in interesul atat al israelienilor, cat si al palestinienilor ca un acord sa fie convenit, de urgenta. Indemn toate partile sa se angajeze in negocieri cu buna-credinta si sa demonstreze flexibilitatea necesara pentru a ajunge la un acord”, a declarat si ministrul britanic de Externe, David Lammy, care se pare ca planuieste o calatorie iminenta in Israel.
Pe masura ce discutiile au inceput la Doha, armata israeliana si-a continuat cea mai recenta operatiune terestra in orasul Khan Younis din sudul Gazei, localnicii raportand atacuri de artilerie si aeriene, precum si bombardamente la Rafah. Atacuri aeriene israeliene au ucis 40 de persoane in Gaza in ultimele 24 de ore, a anuntat Ministerul Sanatatii din teritoriul condus de Hamas, ducand numarul mortilor la 40.005 in 10 luni de lupte.
Autoritatile locale nu fac diferenta intre victimele civile si cele ale militantilor, dar se crede ca 70% sunt femei si copii.
Cifra reprezinta aproape 2% din populatia de 2,3 milioane din Gaza, facand din razboiul din Gaza unul dintre cele mai mortale din secolul 21 pana in prezent si, de departe, cel mai sangeros din conflictul israelo-palestinian vechi de decenii.
Se crede ca inca aproximativ 10.000 de oameni sunt inca prinsi sub daramaturi, iar cei care au murit de boala, foamete si alte greutati cauzate de razboi nu sunt inclusi in cifrele oficiale.
Israelul contesta cifra declarata de Gaza, dar in mai multe razboaie din teritoriul blocat de-a lungul celor 17 ani de cand Hamas a preluat controlul, ONU a constatat ca cifrele autoritatilor locale de sanatate sunt exacte.
Tot joi, in timpul unei discursuri adresate parlamentului turc la Ankara, seful Autoritatii Palestiniene din Cisiordania, Mahmoud Abbas, a promis ca va vizita Fasia Gaza.
Partidul Fatah al lui Abbas a fost exilat din Gaza dupa un scurt razboi civil cu Hamas in 2007, dupa care gruparea islamista a preluat controlul asupra teritoriului de coasta. Ales pentru un mandat de cinci ani in 2005, liderul profund nepopular a refuzat in mod repetat sa organizeze alegeri de atunci.
Nu se stie cum isi va indeplini angajamentul Abbas, in varsta de 88 de ani, deoarece Israelul controleaza toate punctele de trecere a frontierei Gaza.
Hamas a declansat razboiul din Gaza prin atacul din 7 octombrie asupra Israelului, in care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise si alte 250 luate ostatice. Joi, familiile si prietenii celor 115 israelieni ramasi inca in captivitate in Gaza au protestat in fata sediului partidului Likud al premierului Netanyahu, cerand incheierea unui acord.