La doua saptamani dupa naufragiul din sudul italiei, trupurile celor disparuti sunt inca recuperate din apa. Nu este pace nici pentru vii, nici pentru morti

externe

La doua saptamani dupa ce o ambarcatiune plina cu migranti s-a scufundat in sudul Italiei, inca nu exista pace pentru cei vii sau morti, iar trupurile celor disparuti – in mare parte copii – continua sa ajunga pe plaje, potrivit CNN.

Cel mai recent, trupul unei fetite in varsta de cinci sau sase ani, a fost descoperit sambata dimineata, ridicand numarul deceselor la 74.

Multi dintre decedati si-au gasit in sfarsit identitatea.

Torpekai Amarkhel, o jurnalista in varsta de 42 de ani din Afganistan, a murit impreuna cu sotul ei si doi dintre cei trei copii ai lor. Celalalt copil, o fiica in varsta de sapte ani, se numara printre cele aproximativ 30 de persoane inca disparute, presupuse moarte. Amarkhel a fugit din Afganistan impreuna cu familia ei in urma interzicerii drepturilor femeilor, a declarat sora ei Mida, care a emigrat la Rotterdam.

Printre morti s-a numarat si Shahida Raza, care a jucat fotbal si hochei pentru echipa nationala a Pakistanului. O prietena a spus ca plecase spre Europa cu speranta de a-i asigura un viitor mai bun fiului ei cu dizabilitati.

Initial, celor gasiti le-au fost alocate coduri alfanumerice.

Cand primii respondenti au gasit cadavrul lui Abiden Jafari, in varsta de 28 de ani, din Afganistan, au identificat-o drept KR16D45: KR pentru orasul Crotone, 16, deoarece era a 16-a victima gasita, D pentru „donna„ – femeie si 45, varsta ei estimata. Dar, dupa ce a dus-o la morga, au descoperit ca era o activista pentru drepturile femeilor care a fost amenintata de talibani, ceea ce probabil a facut-o sa-si riste viata pe mare.

Cadavrul unui baietel de sase ani, identificat pentru prima data drept KR70M6, a fost identificat de unchiul sau drept Hakef Taimoori.

Unchiul avea o fotografie de familie in care il infatisa pe baiat purtand aceiasi pantofi pe care ii avea cand trupul lui a ajuns pe plaja. Parintii lui si fratele de doi ani au murit si ei in dezastru. Un al treilea frate se afla printre cei inca disparuti.

Mortii au fost prinsi si intr-o lupta intre statul italian si membrii familiei.

Ministerul italian de Interne a ordonat ca toate cadavrele sa fie transferate din Calabria, unde sicriele au fost expuse intr-o sala de sport, la cimitirul islamic din Bologna pentru inmormantare, in conformitate cu protocolul Italiei privind migrantii ilegali care mor in incercarea de a intra in Italia.

Membrii familiei care fie au supravietuit epavei, fie au venit din alte parti ale Europei pentru a revendica ramasitele celor dragi au protestat miercuri in fata salii.

Dupa o negociere tensionata, prefectura din Crotone a confirmat pentru CNN ca 25 de familii, majoritatea afgane si siriene, au fost de acord sa-i ingroape cei dragi la Bologna.

Toti cei care nu au fost identificati vor fi, de asemenea, inmormantati la Bologna impreuna cu ramasitele unui cetatean turc care a fost identificat drept unul dintre traficantii de persoane.

Soarta celorlalti ramane in discutie, dar primarul din Crotone, Vincenzo Voce, a spus ca statul italian va plati pentru repatrierea fie in tarile de origine, fie pentru a fi inmormantati cu membrii familiei in alte parti ale Italiei.

Ministerul de Interne italian a declarat pentru CNN ca nu poate comenta ce s-ar intampla cu ramasitele victimelor, dar a confirmat ca protocolul trecut nu era sa plateasca pentru repatrierea celor morti in incercarea de a intra ilegal in Italia, ci tara de origine sa plateasca aceste cheltuieli. In ultimul deceniu, nu au avut loc repatrieri, a spus ministerul.

Din cei 82 de supravietuitori, trei cetateni turci si un cetatean pakistanez au fost arestati pentru trafic de persoane, iar opt persoane sunt inca internate in spital.

Cei mai multi dintre supravietuitori au fost mutati saptamana aceasta la un hotel din Crotone, dupa ce sustinatorii drepturilor omului condusi de politicianul de stanga italian Franco Mari au protestat fata de conditiile in care erau tinuti, care includeau o baie comuna pentru barbati si alta pentru femei, langa locurile de dormit, care includea doar banci si saltele pe jos.

Mari, care a vizitat centrul de primire, a scris pe Twitter ca niciunul dintre supravietuitori nu avea cearsafuri, prosoape sau perne.

Alti 12 migranti au fost mutati intr-un centru de primire pentru minori neinsotiti.

Pe fundalul discutiilor despre ce se va intampla atat cu supravietuitorii, cat si cu victimele, se ridica semne de intrebare privind salvarea in sine.

Un avion de supraveghere pentru controlul frontierelor europene Frontex a identificat nava cu o zi inainte de a se scufunda si a alertat Garda de Coasta italiana.

Garda de Coasta a declarat ca ambarcatiunea nu a fost identificata ca fiind cu migranti si ca, in orice caz, nu parea in pericol.

Imaginile de supraveghere cu senzori de caldura publicate de Garda de Coasta arata ca la bordul navei era vizibila o singura persoana.

Supravietuitorii au povestit mass-mediea si grupurilor pentru drepturile omului ca au fost incuiati in interiorul navei si li s-a permis sa iasa la aer din cand in cand in timpul calatoriei de patru zile din Turcia.

Parchetul din Crotone a confirmat pentru CNN ca a deschis o ancheta penala in circumstantele salvarii esuate, dupa ce mai mult de 40 de asociatii pentru drepturile omului si ONG-uri au semnat o petitie pentru a cere ca toate inregistrarile sa fie facute publice pentru a se stabili daca cineva nu a oferit asistenta in conformitate cu legea maritima.

Joi, Consiliul de Ministri condus de premierul Giorgia Meloni a discutat despre dezastrul din Cutro si a decis ca se vor concentra pe tintirea retelelor de traficanti si pe cresterea pedepselor cu inchisoarea pentru traficantii de persoane la 30 de ani.

In Cutro oamenii au protestat fata de blocarea intrarii imigrantilor si refugiatilor in Europa prin Italia, aruncand cu animale de plus in masinile guvernamentale si tinand pancarte pe care scria „Nu in numele meu”.

De asemenea, ministrii au discutat despre „accelerarea mecanismului de solicitare a azilului”, in loc de cresterea cotei, care inseamna acceptarea a 82.700 de migranti care se califica pentru azil in 2023. Pana in acest an, peste 17.600 de persoane au ajuns in Italia pe mare.

In 2022, 105.131 de persoane au intrat in tara pe mare. Procesul de solicitare a azilului dureaza adesea intre trei si cinci ani, in functie de tara de origine. Indivizii care nu provin din tari „producatoare” de azilanti, dar sunt migranti economici, sunt repatriati in tarile lor de origine.

Presedintele italian Sergio Mattarella a declarat ca cetatenii din Afganistan care au supravietuit vor primi prioritate pentru azil. Inca nu este clar daca cei care nu se califica vor fi repatriati in tarile lor de origine.
Guvernul Meloni a promis ca va combate traficantii de persoane si navele de salvare ale ONG-urilor. Dar ambarcatiunile continua sa vina – sute de migranti au fost salvati in acest weekend – si semnele arata ca au sosit mai devreme ca niciodata. Este putin probabil ca aceasta tragedie sa fie ultima.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: