externe

La fel ca Iliescu. Kremlinul a catalogat-o drept „huliganca” pe tanara care a protestat in direct la Canal 1

Kremlinul a calificat marti drept „huliganism” un act de disidenta al unei femei care a intrerupt un buletin de stiri in direct la televiziunea de stat rusa pentru a denunta razboiul din Ucraina, anunta Reuters. In 1990, actualul presedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a catalogat drept „golani” pe tinerii care protestau in Piata Universitatii contra confiscarii puterii de catre fostii comunisti.

Protestatara a ridicat o pancarta in spatele unui prezentator din studio care citea stirile pe Channel One luni seara si a strigat sloganuri care condamnau invazia Rusiei in Ucraina din 24 februarie.

„In ceea ce o priveste pe aceasta femeie, este vorba de huliganism”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a continuat prin a lauda canalul de stat ca fiind un pilon al stirilor obiective si oportune.

„Canalul si cei care ar trebui sa raspunda vor merge pana la capat”, a declarat el reporterilor.

Oficialii de la Moscova descriu ofensiva Rusiei in Ucraina ca fiind o operatiune militara speciala pentru a dezarma tara si a preveni „genocidul” impotriva vorbitorilor de limba rusa, o justificare respinsa de Ucraina si de Occident ca fiind un pretext fals pentru o invazie intr-o tara democratica.

Aproape 15.000 de persoane au fost retinute in intreaga Rusie in timpul protestelor impotriva razboiului incepand cu 24 februarie, potrivit unei numaratori efectuate de OVD-Info, un grup independent de monitorizare a protestelor.

Protestatara de la televiziunea de stat a fost identificata ca fiind Marina Ovsyannikova, o angajata a Channel One, potrivit OVD-Info si sefului grupului pentru drepturile omului Agora.

Anchetatorii analizau marti daca ea ar putea fi pedepsita in conformitate cu o noua lege care prevede pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani, a declarat agentia rusa de stiri TASS, care a citat o sursa din cadrul fortelor de ordine.

Legislatia adoptata la opt zile dupa invazia Ucrainei face ilegale actiunile publice care au ca scop discreditarea armatei ruse si interzice raspandirea de stiri false sau „difuzarea publica de informatii false in mod deliberat” despre utilizarea fortelor armate ale Rusiei.

Purtatorul de cuvant al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, a laudat „acest jurnalist foarte curajos”.

„Indemnam autoritatile sa se asigure ca ea nu se confrunta cu represalii pentru ca si-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat ea intr-un briefing de presa la Geneva.

Sefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, si-a exprimat saptamana trecuta ingrijorarea cu privire la arestarile activistilor anti-razboi din Rusia si la restrictiile asupra libertatii de exprimare. citeste mai departe

Shamdasani a declarat ca nu este clar cate dintre cele 15.000 de persoane arestate in Rusia in legatura cu protestele anti-razboi au ramas in detentie.

„Nu avem acces la cei care sunt retinuti, din pacate”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Spania isi rechema permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei a spus ca nu va „repeta aceeasi greseala”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

3 ore ago

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

3 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

3 ore ago

Raport ONU: Jumatate din pasunile lumii s-au degradat din cauza utilizarii excesive si a schimbarilor climatice

Jumatate din pasunile naturale ale lumii au fost degradate de supraexploatare si de schimbarile climatice,…

3 ore ago

Rusia condamna un alt expert in tehnologie hipersonica la 14 ani de inchisoare pentru tradare

Fizicianul rus Anatoli Maslov a fost condamnat, marti, la 14 ani de inchisoare intr-o colonie…

3 ore ago