La Munchen, vicepresedintele Kamala Harris si Antony Blinken vor sa linisteasca Europa, in urma amenintarilor lui Trump

externe

Antony Blinken, dezumanizare, Israel, Hamas, atacuri

Vicepresedintele american Kamala Harris si secretarul de stat Antony Blinken se confrunta cu o sarcina dificila la Conferinta anuala de securitate de la Munchen, care incepe vineri – reasigurarea aliatilor ca Statele Unite raman angajate in apararea securitatii lor, relateaza Reuters.

Harris si Blinken vor participa la reuniunea anuala de securitate la mai putin de o saptamana dupa ce fostul presedinte american Donald Trump, favorit la nominalizarea republicana pentru alegerile prezidentiale, a declarat ca nu va apara aliatii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru aparare.

In ultimii ani, Biden a ales sa nu participe la conferinta anuala, dar Harris este programata vineri sa tina un discurs despre „importanta indeplinirii rolului de lider global al SUA”, inainte de a se intalni cu parlamentari americani, cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si cu cancelarul german Olaf Scholz.

Harris va fi probabil urmarita indeaproape in legatura cu capacitatea ei de a conduce dupa ce, saptamana trecuta, un raport al consilierului special al Departamentului de Justitie l-a descris pe Biden, in varsta de 81 de ani, ca fiind un om in varsta cu „memorie slaba”.

Conferinta are loc in contextul in care conflictul dintre Rusia si Occident a adus razboiul pe continentul care a petrecut decenii incercand sa instaureze pacea, sustinuta de angajamentele de securitate ale SUA fata de alianta de securitate NATO pe care Trump a amenintat ca o va abandona.

Senatul a aprobat marti un pachet de ajutor militar in valoare de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina si alte tari, dar este posibil ca finantarea sa nu fie niciodata supusa la vot in Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, din cauza opozitiei lui Trump.

Trump a facut o referire in timpul unui miting politic din Carolina de Sud, sambata, la ceea ce a numit plati „intarziate” ale membrilor NATO si a povestit o conversatie din trecut cu seful „unei tari mari” despre un potential atac al Rusiei.

„Nu, nu v-as proteja. De fapt, i-as incuraja (pe rusi) sa faca ce naiba vor. Trebuie sa platesti”, a declarat Trump ca i-a spus liderului anonim.

Tratatul NATO contine o prevedere (articolul 5) care garanteaza apararea reciproca a statelor membre in cazul in care unul dintre ele este atacat.

Biden a condamnat comentariile lui Trump ca fiind o invitatie pentru Putin de a invada aliatii si a spus ca acestea subliniaza nevoia urgenta de finantare pentru Ucraina.

Jeremy Shapiro, director de cercetare la Consiliul European pentru Relatii Externe, a declarat ca nu se asteapta ca Harris sau Blinken sa faca previziuni la conferinta cu privire la ceea ce ar putea face o eventuala administratie Trump.

„Ei vor transmite un mesaj simplu: Vom castiga alegerile”, a spus Shapiro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: