La noi ca la nimeni. Presa internationala scrie cum in „unul dintre cele mai corupte state” procurorii ajung iar sub control politic

news

Presa internationala scrie ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa demita procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru a rezolva un conflict institutional cu Guvernul, in urma deciziei Curtii Constitutionale, ceea ce ii va face pe procurori vulnerabili presiunilor politice. Asta, in ciuda protestelor opozitiei, a pozitiei comunitatii internationale si a manifestatiilor de strada.

AFP scrie ca seful statului (de centru-dreapta) ”nu are putere discretionara” in acest domeniu si trebuie, prin urmare, „sa emita decretul de revocare”, ceea ce reprezinta o victorie majora pentru guvernul social-democrat.

Mai multi reprezentanti ai coalitiei de stanga aflate la putere s-au felicitat imediat de acest anunt, apreciind, ca presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu, ca procurorul Kovesi ”ar fi trebuit sa demisioneze de mult timp”.

Opozitia de centru-dreapta considera insa ca aceasta decizie, adoptata cu sase voturi la trei, ”aduce o atingere grava credibilitatii” CCR.

Potrivit agentiei, oamenii au iesit in stada, dupa decizie, pentru a-si arata sustinerea fata de Kovesi si pentru ”a apara democratia”.

AFP a relatat ca, in februarie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a deschis procedura de a o revoca pe Kovesi, acuzand magistratul ca „a incalcat Constitutia” si „a prejudiciat imaginea” Romaniei in strainatate.

Declarand ca nu a fost convins de aceste argumente, Iohannis s-a opus acestei propunerii de revocare, invocand opinia negativa a Consiliului Superior al Judecatii (CSM).

Comisia Europeana si Consiliul Europei, care se opun, de asemenea, reformei judiciare, despre care cred ca ar putea submina independenta judecatorilor si ar putea compromite lupta impotriva coruptiei, au criticat de asemenea procedura de concediere a Laurei Codruta Kovesi.

Reuters scrie despre votul majoritar din CCR privind conflictul institutional, care limiteaza puterea presedintelui si da ministrului Justitiei, numit politic, un mai mare control asupra procurorilor in unul dintre cele mai corupte state din UE.

Agentia de stiri relateaza si despre faptul ca legal, presedintele are ultimul cuvant in revocarea procurorilor-sefi, care este ceruta de ministrul justitiei, dar CCR a decis miercuri ca presedintele nu are drept constitutional de a se opune cererii de revocare si astfel i se limiteaza puterea.

Nu in ultimul rand, s-a relatat si despre protestele de strada de miercuri in care manifestantii au scandat ”Dictatorii” si ”Sobolanii”, despre declaratia lui Florin Iordache ”Codruta, go home”.

Furia romanilor exprimata in strada dupa hotararea CCR a fost relatata si de The Associated Press, potrivit News.ro.

AP mai comenteaza ca plecarea lui Kovesi ar reprezenta o lovitura la adresa DNA, respectata de romani obisnuiti, Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite.

Notata a fost de aceasta agentia a fost si reactia sefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a criticat hotararea CCR si care a apreciat ca aceasta da prea multa autoritate ministerului Justitiei.

Politico noteaza, in legatura cu decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, ca procurorul este o figura centrala in lupta anticoruptie si ca DNA, infiintata in 2002, s-a impus abia dupa instalarea lui Kovesi in 2013. Asta, dupa ce UE a plasat Romania, la aderarea sa la blocul european, in 2007, sub un mecanism de monitorizare a coruptiei si reformei judiciare.

Multi o considera drept fata umana a luptei impotriva coruptiei in Romania, iar altii, inclusiv politicieni din coalitia aflata la putere, o acuza ca face jocuri politice, comenteaza publicatia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: