La ordinul lui Trump, mii de documente despre asasinarea JFK au devenit publice

Mii de pagini de documente digitale legate de asasinarea in 1963 a presedintelui John F. Kennedy sunt acum disponibile pentru istorici, teoreticieni ai conspiratiei si curiosi, in urma ordinelor presedintelui american Donald Trump, potrivit Reuters.
O transa initiala de copii electronice ale documentelor a fost publicata pe site-ul Arhivelor Nationale, marti seara, dupa ce avocatii Departamentului de Justitie au petrecut ore intregi sa le cerceteze. Pana la ora 22:30, Arhivele Nationale publicasera 2.182 de fisiere PDF, in total 63.400 de pagini. Trump a spus cu o zi mai devreme ca vor fi publicate aproximativ 80.000 de pagini.
Colectia arhivelor privind asasinatul Kennedy are peste sase milioane de pagini de inregistrari, marea majoritate dintre acestea fiind desecretizate si facute publice inainte de ordinul lui Trump.
Documentele digitale publicate marti ofera o fereastra catre climatul de teama din jurul relatiilor SUA cu Uniunea Sovietica, la scurt timp dupa ce criza rachetelor din Cuba din 1962 aproape a dus la izbucnirea unui razboi nuclear. Expertii se indoiesc ca noile documente vor schimba ceea ce se stie despre asasinarea lui JFK, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963. Cu toate acestea, publicarea acestora este de natura sa intrige oamenii care au fost mult timp fascinati de o perioada dramatica din istorie, de asasinarea si de Kennedy insusi.
Un document marcat „secret” era o relatare dactilografiata cu note scrise de mana ale unui interviu din 1964 al unui cercetator al Comisiei Warren care l-a interogat pe Lee Wigren, un angajat CIA, despre neconcordante in materialele furnizate comisiei de Departamentul de Stat si CIA despre casatoriile dintre femei sovietice si barbati americani.
Oswald era casatorit cu o rusoaica, Marina Oswald.
Documentele Departamentului Apararii din 1963 acopera Razboiul Rece de la inceputul anilor 1960 si implicarea SUA in America Latina, incercand sa impiedice acordarea de sprjin liderului cubanez Fidel Castro de catre comunistii din alte tari.
Documentele sugereaza ca Fidel Castro nu ar fi mers atat de departe incat sa provoace un razboi cu Statele Unite sau sa escaladeze pana la punctul „care ar pune in pericol grav si imediat regimul Castro. Cel mai probabil presedinteel cubanez si-ar fi intensificat sprijinul pentru fortele subversive din America Latina”, se arata in document.
Un document din ianuarie 1962 dezvaluie detalii despre un proiect extrem de secret numit „Operatiunea Mangusta” sau pur si simplu „Proiectul Cuba”, care a fost o campanie condusa de CIA de operatiuni sub acoperire si sabotaj impotriva Cubei, autorizata de Kennedy in 1961, care avea ca scop inlaturarea regimului Castro.
La scurt timp dupa preluarea mandatului, in ianuarie, Trump a semnat un ordin legat de publicarea documentelor, ceea ce a determinat Biroul Federal de Investigatii sa gaseasca mii de documente noi legate de asasinarea lui Kennedy din Dallas.
„Presedintele Trump inaugureaza o noua era a transparentei maxime”, a declarat marti directorul Serviciului National de Informatii, Tulsi Gabbard, intr-o postare pe X.
Uciderea lui Kennedy a fost atribuita unui singur barbat inarmat, Oswald. Departamentul de Justitie si alte organisme guvernamentale federale au reafirmat acest lucru in deceniile care au urmat. Dar sondajele arata ca multi americani inca cred ca moartea lui a fost rezultatul unei conspiratii.
Secretarul pentru sanatate si servicii umane, Robert F. Kennedy Jr., fiul lui Robert Kennedy si nepotul lui John F. Kennedy, a crede ca Agentia Centrala de Informatii a fost implicata in moartea unchiului sau, o acuzatie pe care agentia a descris-o ca fiind lipsita de temei.
Kennedy Jr. a refuzat sa comenteze atunci cand a fost contactat de Reuters marti.
Trump a promis, de asemenea, sa publice documente despre asasinarea liderului miscarii pentru drepturile civile din SUA, Martin Luther King Jr., si a senatorului Robert Kennedy, ambii ucisi in 1968.