La trei luni de la inceperea scolii niciun elev din judetul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la scoala. Daca licitatia pentru panificatie este in derulare, la mere si lapte nu s-a inscris nimeni

news

De la inceputul anului scolar, in nicio scoala din judetul Ilfov nu s-au distribuit lapte, mere sau produse de panificatie, asa cum prevede Programul pentru scoli al Romaniei 2017-2023, potrivit Edupedu.ro.

Consiliul Judetean Ilfov a declarat ca in prezent se deruleaza doar licitatia pentru produsele de panificatie, care a demarat abia in septembrie pentru ca Executivul a aprobat abia in august suma necesara, insa mai dureaza pana cand produsele vor ajunge pe bancile elevilor. Celelalte doua licitatii pentru lapte si mere au fost suspendate, pentru ca nu a participat nici un ofertant si urmeaza sa fie reluate.

In ultimii doi ani, programul a functionat cu sincope si din cauza pandemiei si a scolii online.

In total 43.606 elevi din Ilfov ar trebui sa primeasca saptamanal, gratuit, 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie.

Programul Lapte si Cornul a fost aprobat pe 10 august, ceea ce a dus la intarzieri legate de normele de aplicare si licitatii. Cu doar 3 saptamani inainte de inceperea scolii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de lei pentru a fi folositi anul acesta scolar, 2022-2023. In aceste conditii, intreaga procedura a inceput tarziu: autoritatile locale trebuie sa intocmeasca documentatia pentru licitatiile la care sa participe operatorii economici care vand produsele, sa posteze anunturile in SEAP si sa declare un castigator. Licitatiile pot fi si contestate, ceea ce poate intarzia si mai mult procesul.

Unul dintre motivele pentru care nu s-a prezentat nici un ofertant in cazul produselor din lapte poate fi si pretul prea mic oferit de Guvern.

Pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plateste pentru portiile de lapte, de la 0,99 lei pe portie, la 1,11 lei, crescand suma totala acordata acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul scolar in curs.

Pe hartie, anul acesta scolar 2022-2023, ar trebui sa primeasca saptamanal lapte, produse de patiserie si fructe, 1.887.873 prescolari din gradinitele de stat autorizate/acreditate si particulare acreditate cu program normal de 4 ore si elevi din invatamantul primar si gimnazial de stat si privat autorizat/acreditat.

Cel putin pe livrarea de lapte, programul este blocat in 12 judete, in special din cauza lipsei de ofertanti.

Desi elevii primesc doar pe hartie produsele din lapte in cele 12 judete, o initiativa legislativa aflata in dezbatere parlamentara, acum, in Senat vrea ca laptele sa fie primit de elevi in toate zilele saptamanii, nu cum este trecut in lege acum, doar in 3 zile, iar achizitiile defalcate pe fiecare componenta sa poata fi facute pe criterii geografice, pentru nu mai mult de 20 de localitati.

In fiecare an, elevii au primit cu intarziere produsele la scoala.

De exemplu, anul trecut scolar, 2021/2022, programul a inceput cu intarziere in 8 consilii judetene, 2 comune si 1 oras, din totalul celor 52 de UAT-uri, potrivit cifrelor furnizate de APIA. In perioada septembrie 2021-ianuarie 2022 au beneficiat de lapte si corn 1.568.432 (n. red. din cei peste 1,9 milioane) de prescolari si elevi, Cea mai mare intarziere a distributiei de produse in semestrul I, anul scolar 2021/2022 a fost in judetele Bistrita Nasaud, Arges si Ialomita cu data de incepere 3 ianuarie 2022.

In anul scolar 2014-2015, elevii din judetul Braila au asteptat sapte luni pana sa primeasca ambele produse. Ei au primit initial laptele, insa cornul a ajuns abia in luna aprilie 2015, cand mai erau doua luni pana la incheierea cursurilor.

In anul scolar 2015-2016, produsele au fost livrate in scoli cu o luna de intarziere, iar in anul scolar 2016-2017 elevii braileni au primit pachetul lapte-corn in formula completa abia in cursul lunii mai 2017, cu putin timp inainte de vacanta de vara.

Programul numit la inceput „laptele si cornul” a fost initiat in 2002 ca un program social si a fost extins apoi la toti elevii.

In prezent este finantat si din fonduri europene, pe langa cele de la buget si s-a extins si la fructe, sub o alta denumire.
Programul Laptele Scolar este prezent in statele europene inca din anii 1950.

Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a aratat ca toate tarile (chiar daca in proportii variabile) se confrunta cu un consum in scadere sau cu o stagnare de consum in privinta laptelui, potrivit Comisiei Europene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: