La UE zbiara din toti bojocii, cu Rusia se poarta cu manusi. Reactia timida a Guvernului Dancila fata de minciunile Ambasadei Rusiei

politica

MAE reactioneaza ca urmare a postarii Ambasadei Rusiei din Romania, potrivit careia exista o campanie de denigrare a Armatei Rosii, desi ostasii rusi au eliberat „de fascism tarile Europei de Est si Centrale”, si spune ca e indicat ca aspectele istorice sa fie un domeniu de dezbatere pentru istorici. Reactia MAE vine foarte tarziu, dupa doua zile de la postarea ambasadei. Aceasta a starnit un val de reactii furioase din partea romanilor, fiind inregistrate aproximativ 2.000 de comentarii revoltate la postarea ambasadei.

„In spiritul unor relatii pe care ni le dorim pragmatice si predictibile cu Federatia Rusa este indicat ca aspectele istorice sa fie un domeniu de dezbatere pentru istorici si mediul academic in general. Postarea Ambasadei Federatiei Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academica, iar informatiile diseminate in spatiul public prin aceasta postare nu sunt complete. Regretam ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”. Trecutul relatiilor dintre Romania si Federatia Rusa nu trebuie sa faca loc unor speculatii si opinii nefundamentate, care pot dauna relatiilor bilaterale”, reactionat Ministerul Afacerilor Externe.

„Amintim si pe aceasta cale existenta unei Comisii comune romano-ruse de istorici, care este in masura si are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relatiilor dintre Romania si Federatia Rusa. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanta acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca raspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federatiei Ruse in Romania. Invitam Ambasada Federatiei Ruse sa actualizeze informatiile istorice pe care le foloseste, prin intermediul unor viitoare lucrari ale Comisiei comune”, mai precizeaza sursa citata.

Conform mesajului de pe Facebook al ambasadei Rusiei sa Bucuresti, exista o campanie de denigrare a Armatei Rosii si se incearca punerea unei etichete ca soldatii rusi au fost „o adunatura de talhari si violatori”, desi acestia au eliberat „de fascism tarile Europei de Est si Europei Centrale”.

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, in presa occidentala si cea romaneasca apar periodic diverse publicatii menite sa-i denigreze pe ostasii Armatei Rosii care au eliberat de fascism tarile Europei de Est si Europei Centrale. In cadrul acestei perpetue campanii de propaganda, ostilii critici anti-sovietici si anti-rusi incearca insistent sa-i convinga pe oameni ca Armata Rosie era o adunatura de talhari si violatori care nu stiau de nicio mila fata de populatia civila. Astazi asistam la o revitalizare a acestei campanii.

Totusi, toti acesti „experti” in materie de atrocitati ale soldatilor sovietici, care prefera sa-i numeasca, pur si simplu, rusi, uita, de altfel, sa mentioneze ca asemenea actiuni impotriva populatiei civile (viol si jaf) au fost interzise in Armata Rosie la cel mai inalt nivel si erau pedepsite prin executare. (…) Prin urmare, noi indemnam inca o data, ca oamenii sa analizeze informatiile care apar in mass-media si sa le compare cu faptele istorice verificate. In mod firesc, apare intrebarea: cine beneficiaza de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat in constiinta publica a poporului roman, dupa multi ani de la incheierea ostilitatilor in Europa? Oare acest lucru se datoreaza apropierii aniversarii celor 75 de ani de la eliberarea Romaniei de catre Armata Rosie? „, arata reprezentantii ambasadei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: