La un pas de plecare, seful NATO anunta cat va dura razboiul din Ucraina: „Tarile NATO sa isi sporeasca cheltuielile cu inzestrarea militara”

externe

Jens Stoltenberg, arme, ucraina, ajutor, pace, Rusia

Europa trebuie sa fie pregatita pentru un deceniu de razboi in Ucraina, a avertizat secretarul general demisionar al NATO, informeaza BBC.

Intr-un interviu pentru BBC, Jens Stoltenberg a declarat ca „paradoxul” razboiului din Ucraina este ca, cu cat alianta militara occidentala se angajeaza sa lupte in razboi mai mult timp, cu atat mai repede se va ajunge la un final.

Stoltenberg a indemnat membrii europeni ai NATO sa isi sporeasca angajamentele, pe fondul temerilor ca fondurile SUA ar putea fi reduse sau chiar sistate daca Donald Trump castiga un al doilea mandat de presedinte al SUA la alegerile din noiembrie.

Intrebat daca aliatii NATO trebuie sa fie pregatiti pentru conflictul din Ucraina care dureaza de mai bine de 10 ani, Stoltenberg a raspuns: „Da”.

El a adaugat: „Dar mesajul principal este ca, cu cat sprijinul pentru Ucraina este mai puternic si cu cat suntem dispusi sa ne angajam mai mult timp, cu atat mai repede se poate incheia acest razboi. Paradoxul este ca acum presedintele Putin crede ca vom obosi. Prin urmare, razboiul continua. Atunci cand vom comunica foarte clar ca suntem aici pentru o perioada lunga de timp, ca avem un sprijin puternic si durabil pentru Ucraina, atunci vom avea conditiile pentru o solutie in care Ucraina sa prevaleze ca stat suveran independent.”

Aceasta vine in contextul in care NATO a anuntat ca o unitate de comanda pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operationala in Germania incepand cu luna septembrie.

„Acest lucru va oferi mai multa previzibilitate si responsabilitate si sprijin si va demonstra, de asemenea, angajamentul nostru de durata de a sprijini Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

Comentariile dlui Stoltenberg vin in contextul in care Germania a anuntat ca intentioneaza sa reduca aproape la jumatate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor 8 miliarde de euro la aproximativ 4 miliarde de euro.

Saptamana aceasta, fostul presedinte american Trump l-a ales pe JD Vance, unul dintre cei mai izolationisti membri ai Partidului Republican, drept vicepresedinte. Senatorul de Ohio a declarat anterior: „Nu prea imi pasa ce se intampla cu Ucraina intr-un fel sau altul”.

Stoltenberg s-a declarat increzator ca SUA vor ramane in alianta deoarece „este in interesul securitatii SUA sa aiba o NATO puternica”.

Exista, de asemenea, „un puternic sprijin pentru NATO in Statele Unite, atat in Congres, cat si in sondajele de opinie”, a sustinut el.

Intrebat daca un al doilea mandat Trump ar putea insemna mai putine fonduri pentru NATO, Stoltenberg a spus: „Lucrul corect de facut, indiferent de ceea ce credeti despre angajamentul SUA fata de NATO, este sa investim mai mult in apararea noastra”.

„In primul rand, creste probabilitatea ca SUA sa ramana un aliat puternic. In al doilea rand, daca se intampla ceva foarte rau, atunci este bine sa avem capacitati de aparare europene si canadiene mai puternice”, a subliniat Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat ca fostul presedinte american a facut „critici absolut corecte si valide” la adresa aliatilor europeni pentru ca nu cheltuiesc suficient pentru aparare si se bazeaza prea mult pe SUA.

Dar „acest lucru s-a schimbat acum”, a adaugat el.

Membrii NATO s-au angajat sa cheltuiasca cel putin 2% din valoarea economiilor lor – masurata prin PIB – pe aparare, pe an, pana in 2024.

„NATO este cea mai de succes alianta din istorie deoarece, in ciuda diferentelor noastre, am fost intotdeauna capabili sa ne unim in jurul valorilor noastre fundamentale: sa ne protejam si sa ne aparam reciproc. Ma astept ca acest lucru sa fie valabil si dupa alegerile din SUA”, a concluzionat Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: