La un pas de razboiul MONDIAL. Pakistan, gata sa INTERVINA daca Iranul ataca Arabia Saudita

externe

Orice atac asupra integritatii teritoriale sau suveranitatii Arabiei Saudite va primi un raspuns ”puternic”, a anuntat seful armatei pakistaneze, generalul Raheel Sharif. Pakistanul este singura tara cu populatie preponderent musulmana care detina arma nucleara.

Sharif a reafirmat faptul ca tara sa se afla langa sauditi si ca relatiile cu Arabia Saudita sunt dintre cele mai importante.

Tensiunile dintre Arabia Saudita sunita si Iranul siit au atins un nivel fara precedent dupa executarea de catre Riad a demnitarului siit saudit Nimr al-Baqer al-Nimr, in ciuda apelurilor Teheranului la clementa.

Arabia Saudita si aliatii sai sunniti si-au intrerupt sau redus nivelul relatiilor diplomatice cu Iranul, provocand temeri cu privire la o escaladare intr-o regiune devastata deja de mai multe razboaie, relateaza AFP online.

Rusia, „profund preocupata”, a anuntat ca este „pregatita sa sustina” un dialog intre Riyadh si Teheran, doi poli de influenta in regiunea afectata de tulburari a Orientului Mijlociu.

Statele Unite, aliatele sauditilor, dar care s-au apropiat de asemenea de iranieni dupa incheierea in iulie a acordului in dosarul nuclear, au cerut „masuri pozitive in vederea calmarii tensiunilor”. Secretarul de Stat american John Kerry a discutat cu omologii sai iranian si saudit.

Franta, Germania si Turcia au pledat pentru o „dezescaladare”, dupa ce Bahrainul si Sudanul au anuntat, la fel ca Riyadhul, ca si-au intrerupt relatiile cu Iranul. In ceea ce priveste Emiratele Arabe Unite (EAU), ele au rechemat ambasadorul de la Teheran si au redus nivelul relatiilor diplomatice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: