„Labradorul lui Putin a fost numit ministru al Apararii”. Inlocuirea lui Soigu cu Belousov a provocat stupoare in cercurile puterii de la Moscova

externe

miliardari, rusi, averi, confiscate, Moscova, Vladimir Putin, Occident, mutare

Demiterea ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, a fost un soc pentru multi din conducerea politica si militara a Rusiei, au declarat pentru The Moscow Times actuali si fosti oficiali, precum si surse apropiate Kremlinului si Ministerului Apararii.

Toate aceste surse au vorbit sub rezerva anonimatului.

Cei mai multi dintre actualii si fostii oficiali care au vorbit cu The Moscow Times sustin ca au avut sentimente de surpriza si nedumerire la aflarea vestii ca Soigu, ministrul loial al presedintelui Vladimir Putin din 2012, a fost demis.

Unii si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca remanierea ar putea pune in pericol invazia Rusiei in Ucraina intr-un moment in care armata isi recapata impulsul pe campul de lupta.

Kremlinul a decis sa il inlature pe Soigu inca din vara anului trecut, in urma revoltei grupului de mercenari Wagner impotriva conducerii militare ruse, a declarat o sursa apropiata Kremlinului.

„Pur si simplu, armata nu-l place pe Soigu”, a declarat sursa.

Desi razvratirea mercenarilor Wagner a insemnat inceputul sfarsitului pentru Soigu, majoritatea surselor au declarat ca inlocuirea sa cu Andrei Belousov – un fost viceprim-ministru si economist fara experienta militara – a fost „o mare surpriza care a fost la limita socului”.

„Caligula si-a numit calul ca senator. In cazul nostru, am putea avea labradorul lui Putin numit ministru al apararii”, a declarat un actual oficial guvernamental, referindu-se la unul dintre cainii lui Putin, un labrador pe nume Koni.

„Aceasta numire nu are niciun sens logic. Am auzit deja 20 de versiuni care explica de ce Belousov este un bun ministru al apararii. Dar totul este un nonsens total”, a declarat oficialul guvernamental.

„Andrei Removici [Belousov] este un teoretician. El a avut foarte putin de-a face cu economia reala. Iar in ceea ce priveste „economia de mobilizare”… este o prostie completa”, a mai spus sursa.

„Auditul proceselor din Ministerul Apararii este o prostie flagranta. Pentru asta exista Camera de Conturi.”, a declarat sursa apropiata Ministerului Apararii.

„Iar cei care spun ca operatiunea militara speciala este aici pe termen lung au dreptate”, a adaugat sursa.

Cu toate acestea, unele surse au calificat alegerea lui Belousov de catre Putin in fruntea Ministerului Apararii drept o miscare logica si asteptata pentru a optimiza cheltuielile militare, in conditiile in care Kremlinul recunoaste probabilitatea unui conflict pe termen lung in Ucraina.

Un actual oficial guvernamental rus a facut o paralela intre Belousov si predecesorul lui Soigu, Anatoli Serdiukov, care a reformat si modernizat armata rusa intre 2007 si 2012.

„Acesta este Serdiukov nr. 2, doar ca mai educat si mai inteligent”, a declarat oficialul.

„Sarcina lui Belousov va fi de a optimiza cheltuielile pentru razboi, astfel incat cat mai multi bani sa mearga la razboi si la uciderea ucrainenilor, nu in buzunarele oficialilor din Ministerul Apararii”, a mai spus oficialul.

„El este un apologet al investitiilor de stat si al unei economii planificate. Este super-loial lui Putin si obsedat de administratie. El nu are propria sa echipa. El nu este afiliat cu nimeni”, a adaugat oficialul.

Un fost oficial de rang inalt de la Kremlin a descris numirea lui Belousov ca fiind „un pas spre o supraveghere calificata a economiei armatei”.

Doua surse apropiate de Ministerul Apararii si una apropiata Kremlinului au declarat pentru The Moscow Times ca decizia de a-l demite pe Shoigu era „asteptata si de inteles”.

„Finantarea tindea sa dispara in mod misterios in majoritatea structurilor legate de Ministerul Apararii”, a declarat una dintre sursele apropiate de Ministerul Apararii, referindu-se la coruptia generalizata din cadrul armatei ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: