Laburistii ii cer premierului Rishi Sunak explicatii in legatura cu numirea controversata a Suellei Braverman in functia de ministru de Interne

externe

Laburistii ii cer premierului Rishi Sunak sa clarifice daca Suella Braverman a diseminat date sensibile inainte de a demisiona si de a fi numita din nou in functia de ministru de Interne, informeaza The Guardian.

Pe fondul unor avertismente anterioare ca numirea ei a fost o greseala, Pat McFadden, ministrul din umbra al Trezoreriei, a spus ca premierul trebuie sa clarifice de urgenta daca persoane sau companii ar fi putut beneficia financiar de incalcarea regulilor de securitate de catre fostul si actualul ministru de Interne.

Braverman a demisionat din guvernul lui Liz Truss saptamana trecuta, dupa ce s-a aflat ca a trimis documente sensibile din contul ei personal de email lui John Hayes, fostul ministru conservator, care colaboreaza cu o companie de pe piata energiei si cu o companie din domeniul educatiei, cu legaturi in Arabia Saudita.

Potrivit The Sun, Braverman ar fi divulgat si detalii privind o crestere a numarului de vize propusa de Truss si despre modul in care acest lucru ar fi putut afecta previziunile Oficiului pentru responsabilitatea bugetara.

McFadden i-a scris vineri lui Sunak, intreband daca scurgerea de informatii a fost despre politica de imigrare si vize, cautand asigurari ca informatiile dezvaluite de ministrul de Interne „nu au cazut si nu vor cadea in mainile jucatorilor de pe piata de obligatiuni din Marea Britanie”.

„Este uimitor ca ministrul de Interne ar fi putut sa fi diseminat informatii despre politica de imigratie care ar putea avea un impact asupra prognozei OBR si asupra deciziilor pe care guvernul le ia in considerare inainte de declaratia din toamna. Este, de asemenea, uimitor ca premierul trece cu vederea o astfel de incalcare si numeste din nou pe cineva care a demisionat deoarece ar fi incalcat codul ministerial in acest fel. Acum avem nevoie de asigurari urgente ca nu s-au scurs date sensibile pentru piata, ca guvernul nu a subminat in continuare Biroul pentru responsabilitatea bugetara si ca ministrul de Interne nu va mai fi niciodata asociat cu o astfel de fapta”, a scris McFadden.

Braverman a fost numita din nou in functie de Sunak, la doar cateva zile dupa ce a devenit unul dintre sustinatorii eurosceptici cheie ai acestuia la conducerea partidului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: