Lagare rusesti in teritoriile ocupate, peste 10.000 de ucraineni din Mariupol sunt inchisi: „Cate zece persoane in celule de 2 metri pe 3”

externe

Peste 10.000 de locuitori ai orasului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupatie rusa, se afla in prezent in inchisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Donetk (RPD), ale carei autoritati proruse le-au inlocuit pe cele ucrainene, transmite luni EFE, citata de Agerpres.

Aceste informatii au fost date publicitatii duminica noapte pe Telegram de catre primaria din Mariupol, ai carei edili se afla in exil, si au fost preluate luni de agentiile de presa ucrainene.

”Rezidenti civili pasnici au fost retinuti de ocupantii (rusi) si trimisi in locuri unde sunt privati de libertate. Sunt cunoscute cateva inchisori de acest tip: doua in Olenivka, un centru de detentie preventiva din (regiunea) Donetk si unul in Makiivka”, au declarat sursele citate.

”Persoanele sunt detinute in conditii teribile si inumane, ca intr-un lagar de concentrare. Sunt inchise in celule minuscule, de 2 metri patrati pe 3, cate 10 persoane”, a mentionat primaria in exil a Mariupol.

Actualii ”locuitori din Mariupol abia daca primesc apa si hrana. Nu-i lasa sa iasa (din oras). Nu au acces la servicii medicale normale si sunt supusi diverselor forme de tortura, deopotriva fizica si psihologica”, a mai avertizat primaria orasului pe Telegram, care a adresat un apel Comitetului International al Crucii Rosii si ONU pentru ca cele doua organizatii sa analizeze detentiile ilegale de civili din oras.

”Folositi toate parghiile cu putinta pentru a obtine lista de prizonieri. Asigurati-va ca au conditii de viata demne. Si actionati impreuna pentru eliberarea fiecarui locuitor al Mariupol”, a declarat la randul sau primarul in exil al Mariupol, Vadim Boicenko, intr-un mesaj postat pe Telegram.

Mariupol, oras-port la Marea Azov, s-a aflat sub asediu rus timp de aproape trei luni de zile, inca de la inceputul invaziei ruse, la 24 februarie, iar in tot acest timp orasul a suferit o criza umanitara de proportii, fara acces la apa potabila, curent electric si produse de baza.

Dupa caderea in mainile rusilor, orasul a ajuns sa fie administrat de reprezentanti prorusi ai RPD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: