Lansari de carte cu bodyguarzi. Amenintari grave la adresa jurnalistelor Emilia Sercan si Ramona Ursu. A scris „Noaptea ca hotii”

politica

Filosoful Gabriel Liiceanu considera ca volumele „Noaptea, ca hotii” de Ramona Ursu si „Fabrica de doctorate sau cum se surpa fundamentele unei natii” de Emilia Sercan, lansate duminica la standul Humanitas din Bookfest, sunt carti-document, scrise de oameni care vegheaza ca organismul social sa fie sanatos.

Lansarile au avut loc in prezenta a patru bodyguarzi, in urma unor amenintari primite, potrivit organizatorilor, de protagonistii lansarilor, informeaza Agerpres.

„Cartile lansate astazi sunt carti-document iesite, coapte, din istoria cenusie a ultimilor ani. (…) Acestea sunt carti-anticorpi, cartile unor oameni anticorpi, sunt cartile unor oameni care vegheaza ca organismul social sa fie sanatos. Anticorpii vindeca, asigura recuperarea sanatatii corporale si asta cred ca fac aceste carti”, a afirmat Liiceanu.

El a subliniat ca desi „se plagiaza peste tot in lume, frauda intelectuala in lant s-a inventat in Romania in anii tranzitiei”, dimensiunea acesteia fiind „fara pereche pe lume”.

„In academii create ad-hoc, pulseaza, intr-un ritm greu de urmarit, falsul intelectual, in care doctori plagiatori devin peste noapte profesori coordonatori de doctorate plagiate. Ies pe banda rulanta, cu zecile de mii. Dintre acesti infractori protejati se aleg in Romania prim-ministri, ministri, generali, comisari, procurori, oameni politici, primari, profesori universitari etc — ‘elita tarii’. Acest spectacol neverosimil ne macina fundamentele natiei”, a spus filosoful, citand din cuvantul sau inclus pe pagina a patra a cartii Cameliei Sercan.

Liiceanu a explicat apoi „de ce de la mafia doctorala se ajunge la surparea fundamentelor natiei”.

„Exista lucruri pe lume cu care nu se poate glumi. Cu granitele unei tari, de pilda. Iese razboi. Nici cu granitele spiritului nu se poate glumi. Pentru ca atunci se amesteca prostia cu inteligenta, cinstea cu hotia, meritul cu potlogaria. Ajungem sa fim condusi de smecheri, de hoti si de impostori. Exact asta ni s-a intamplat. (…) Trebuie sa ne facem meseria de cetateni. Nu putem sta cu ochii inchisi la asemenea intamplari. Nu putem. Este o rusine sa lasi un om de genul asta singur. E vorba de viata noastra, nu de a ei. Ea face un gest de sacrificiu”, a sustinut filosoful

In opinia sa, cartea Emiliei Sercan este „o bijuterie a jurnalismului de investigatie”, dar si „povestea unei abjectii in forma continuata”.

Emilia Sercan a marturisit ca a scris cartea in aproximativ doua saptamani si jumatate, lucrarea sa fiind povestea a ceea ce s-a intamplat in primele sase luni in care a scris despre „reteaua de plagiatori coordonata de Gabriel Oprea”.

„Sunt marturii personale despre incercarile de intimidare, de cumparare, de compromitere, despre capcanele care mi-au fost intinse, incercarile de a mi se inchide gura sau de a mi se explica cu frumosul ca este bine sa sustinem o anumita parte a statului si o parte dintre reprezentantii acestuia, cum ar fi bine sa nu scriu despre Gabriel Oprea, sau despre generalul Florian Coldea”, a afirmat Sercan.

La randul sau, Ramona Ursu s-a declarat optimista in ceea ce priveste evolutia societatii romanesti.

„Eu cred ca puterea societatii romanesti este mult mai mare decat puterea unei grupari de politicieni mafioti. Este imposibil — si eu cred ca putem sa ne uitam si in istoria poporului nostru — oricat ar merge ei de departe, totusi societatea romaneasca in momentul asta a evoluat, a depasit clasa politica”, a spus Ursu.

Ea a spus ca demersul ei e „un jurnalism cetatenesc”.

Dupa eveniment, care s-a desfasurat in prezenta a patru bodyguarzi, in urma unor amenintari primite, potrivit organizatorilor, de protagonistii lansarilor, europarlamentarul Monica Macovei, a declarat ca volumul Ramonei Ursu spune „povestea (…) celor care se lupta cu coruptii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: