life

Lapte pentru copii mici comercializat in mod „inselator”, spun oamenii de stiinta

„Formulele de continuare” nu sunt necesare pentru majoritatea copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 36 de luni, spun expertii.

Intr-un nou studiu, publicat de Academia Americana de Pediatrie, cercetatorii de la Comitetul pentru Nutritie al AAP au analizat gama tot mai mare de formule pentru copii mici din SUA si au ajuns la concluzia ca majoritatea acestor produse au fost promovate folosind tactici de marketing inselatoare, potrivit Newsweek.

Formulele de continuare, care desemneaza, in general, formulele destinate copiilor mici si copiilor de varsta mica, adica peste 12 luni, au cunoscut o crestere masiva in SUA in ultimii ani, vanzarile crescand cu peste 158% intre 2006 si 2015. Aceasta reprezinta o crestere a vanzarilor de aproximativ 53 de milioane de dolari, cu o cvadruplare corespunzatoare a publicitatii pentru produse.

„Producatorii promoveaza de obicei laptele pentru copii mici ca fiind „urmatorul pas” de-a lungul unui continuum de formule si implica un rol pentru formulele pentru copii mici care este similar cu cel al formulelor pentru sugari, un rol pe care nu il are”, a declarat pentru Newsweek George Fuchs, autorul principal al studiului si membru al Comitetului pentru nutritie al AAP.

„Materialele promotionale si marketingul folosesc adesea logo-uri, nume de produse (de exemplu, pasi numerici, nume secvential) si ambalaje similare cu formulele pentru sugari. [Astfel,] produsele care sunt promovate ca „formule de continuare”, „formule de intarcare” sau „lapte si formule pentru copii mici” sunt promovate in mod inselator ca fiind o parte necesara din dieta sanatoasa a unui copil.”

In SUA, formulele pentru sugari sunt vandute pentru a suplimenta nevoile nutritionale ale copiilor mici, pentru a insoti alaptarea la san sau pentru a o inlocui in cazurile in care sugarul nu poate fi alaptat. Aceste formule pentru sugari, care se adreseaza de obicei copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, sunt supuse unor standarde nutritionale stricte si trebuie sa satisfaca toate nevoile nutritionale ale unui copil mic in singura lor forma lichida. Cu toate acestea, formulele destinate copiilor mai mari nu sunt supuse acelorasi standarde. Prin urmare, calitatea si compozitia variaza semnificativ intre diferitele marci.

„Este de inteles ca familiile si ingrijitorii pot fi confuzi din cauza diferitelor denumiri, compozitii si beneficii pretinse ale acestor asa-numite „formule””, a declarat Steven A. Abrams, coautor al studiului , intr-o declaratie.

Unele dintre aceste formule de continuare au fost criticate pentru ca au niveluri ridicate de sodiu, indulcitori si zaharuri adaugate in comparatie cu laptele de vaca, ceea ce poate influenta preferintele gustative ale copiilor mai tarziu in viata.

In comparatie cu laptele de vaca neindulcit, copiii care consuma formule de continuare au demonstrat un aport mai mare de vitaminele D si E -micronutrienti care lipsesc adesea din alimentatia multor copii mici din SUA. Cu toate acestea, autorii studiului subliniaza ca aproape tot laptele de vaca cumparat din magazinele din SUA este imbogatit cu vitamina D. In ceea ce priveste alti nutrienti esentiali, accentul ar trebui pus pe hranirea copilului cu o dieta bine echilibrata, mai degraba decat pe necesitatea unor suplimente zilnice costisitoare.

„Pentru copiii mici (copii de 12 luni si mai mari), ingrijitorii ar trebui sa ofere o dieta variata cu alimente fortificate pentru a optimiza aportul nutritional. Formulele pentru sugari mai mari/copii mici pot fi utilizate in siguranta ca parte a unei diete variate pentru copii, dar nu ofera un avantaj nutritional la majoritatea copiilor fata de o dieta bine echilibrata care include lapte uman si/sau lapte de vaca”, a declarat Fuchs. „Bauturile pentru copii mici nu au un rol specific in ingrijirea de rutina a copiilor sanatosi si sunt mai scumpe (de pana la 20 de ori sau mai scumpe) decat laptele de vaca.”

Exista, desigur, exceptii, de exemplu copiii cu alergii sau alte afectiuni medicale. Dar chiar si in aceste cazuri, selectarea unei alternative de lapte fara lapte, imbogatita cu calciu si vitamina D, asigura un aport suficient de acesti nutrienti esentiali, fara a necesita formule de continuare costisitoare.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

9 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

7 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

9 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

9 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

10 ore ago