Lasat pe dinafara de PNL si USR, PMP declara ca va avea propriul candidat la Capitala. Basescu anunta ce procent va scoate in Bucuresti

politica

Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ca la alegerile locale PMP va prezenta candidati proprii si va cere romanilor, din nou, increderea.

„PMP este un partid pe propriile picioare, trecut prin toate competitiile obtinand validari din partea cetatenilor si la alegerile acestea locale vom merge singuri in toate localitatile, in toate judetele, vom cere romanilor din nou increderea. Deocamdata, suntem in aceasta situatie, speram sa nu ajungem pe punctul sa fie anulate alegerile sau amanate din nou, pentru ca sanatatea este mai importanta pentru noi decat alegerile, dar, daca va exista competitie, democratia trebuie respectata si in viata politica partidele se valideaza prin vot, prin urmare si noi ne vom prezenta cu cei mai buni candidati in toate localitatile si judetele din tara”, a spus Tomac.

In legatura cu o eventuala colaborare post-alegeri, presedintele PMP a precizat ca este exclusa o alianta de stanga, insa alte optiuni raman deschise.

„Atat timp cat toate partidele fac, au facut aliante cu toate partidele, orice optiune ramane deschisa. Pentru noi este exclusa o alianta de stanga. Dar unele partide pretinse anti-PSD fac intelegeri cu PSD-ul pe fata, uitati-va cum a votat domnul Barna, de exemplu, pentru socrul lui Ponta la Curtea de Conturi sau pentru Badalau care injura diaspora. Noi vom face totul la vedere”, a sustinut Eugen Tomac.

El a afirmat ca PMP va face campanie ca partid de dreapta: „Suntem singurul partid crestin-democrat din tara care pune accent pe patriotism, pe spiritualitate, pe identitate, sunt valori in care noi credem si pe care altii, de stanga, le dispretuiesc”.

Traian Basescu a declarat duminica pentru RFI ca neincluderea PMP in acordul pentru Bucuresti dintre PNL si USR-PLUS ”este o sansa mai mica pentru Nicusor Dan sa castige alegerile, pentru ca PMP-ul va avea candidat”.

Intrebat daca va candida el insusi la Primaria Capitalei, fostul presedinte a raspuns: ”Este posibil. Inca nu sunt luate deciziile in interiorul partidului, noi nu am facut nimic, PMP-ul nu a facut nimic, pana cand nu s-a luat decizia finala in segmentul de dreapta, adica USR, PNL. PMP-ul a asteptat o coalitie cu celelalte doua partide. Daca au refuzat-o, asta e”.

Traian Basescu nu intelege rationamentul PNL si USR: ”Imi este greu sa inteleg acest lucru, din doua motive. De regula, cei care spun nu vrem langa PMP invocau faptul ca eu eram presedintele PMP-ului. Nu mai sunt, nici macar nu mai platesc cotizatie la PMP, am renuntat si la calitatea de presedinte de onoare. Deci Basescu nu poate fi invocat ca motiv. Si atunci ramane o singura explicatie: au vrut sa faca tot ce se poate pentru ca Nicusor Dan sa nu beneficieze si de cele 9-10 procente pe care PMP-ul le obtine matematic in Bucuresti, probabil in speranta ca nu va castiga Primaria Capitalei. Alt rationament valabil nu vad”.

Intrebat daca poate candida, tinand cont de procesul in curs legat de colaborarea sa cu Securitatea, Traian Basescu a raspuns: ”Va asigur ca voi da aceeasi declaratie, pentru ca este o prostie sa spui ca relatia cu cei in 73 era una care genera pericol, in conditiile in care noi eram civili, nu eram militari la ora la care se intampla acest lucru. Sigur ca voi da acelasi tip de declaratie, de necolaborare cu Securitatea”.

Intrebat ce sanse isi da la Primaria Capitalei, Traian Basescu a raspuns: ”Pentru mine, cel mai important lucru este sa dau o mana de ajutor PMP-ului. Din punct de vedere al sanselor, nu cred ca cineva poate dormi linistit, cand stie ca eu candidez, iar daca bucurestenii vor sa aiba un primar care sa continue proiectele din mandatul trecut, pe care l-am avut si care nu au fost continuate, nu au decat o solutie de vot, sa voteze Traian Basescu. Daca nu vor decide in acest sens, nu am decat sa imi continui activitatea la Parlamentul European”.

La remarca jurnalistului ca daca va candida si nu va castiga, ii va da o mana de ajutor indirect candidatei PSD, Gabriela Firea, fostul sef al statului a replicat: ”Bun si direct ce sa fac, sa spun au dreptate PNL si USR, PMP-ul trebuie sa dispara? Pentru ca si acesta este un obiectiv, de fapt, s-au intalnit pe solutii comun convenabile: USR-ul vrea sa nu castige Nicusor, iar PNL-ul vrea un scor prost al PMP-ului, pentru ca si PMP-ul sa vina la fuziune si sa-i faca pe toti urmasii Bratienilor. Or cu modestie, cei din PMP se revendica a fi urmasi ai lui Petre Roman”.

Conducerea PNL a validat, sambata, colaborarea cu USR PLUS si candidatii pentru Primariile sectoarelor Capitalei si a decis sustinerea lui Nicusor Dan la Primaria generala.

USR PLUS va avea candidati la sectoarele 1, 2 si 4, iar PNL la 3, 5 si 6.

Intrebat daca a exclus PMP din aceasta alianta, presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a spus: „Eu cred ca este important ca cele mai puternice formatiuni de dreapta, dupa negocieri destul de lungi si destul de complicate, (…) si-au dat mana si au candidat comun la Primaria Capitalei in persoana lui Nicusor Dan si, de asemenea, candidati comuni pentru primariile de sector”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: