Laserul de la Magurele a prins viata: Cel mai puternic laser din lume marcheaza inceputul unei noi ere in domeniul sanatatii si al spatiului

news

Laserul de la Magurele

Cercetatorii lucreaza la cel mai puternic laser din lume, care este acum functional intr-un centru de cercetare din Romania. Echipamentul are potentialul de a aduce progrese semnificative in diverse domenii, inclusiv in domeniul explorarii spatiale si al sanatatii, relateaza Interesting Engineering.

Compania franceza de tehnologie Thales foloseste idei care au castigat premii Nobel pentru a face sa functioneze laserul la centrul Extreme Light Infrastructure (ELI) al Uniunii Europene, situat in apropiere de Bucuresti.

Echipamentul de la ELI produce cele mai scurte si mai puternice impulsuri laser pe care le-a vazut vreodata lumea prin amplificarea, comprimarea si prelungirea in timp a unui impuls laser extrem de scurt. Acest lucru i-a ajutat pe cercetatori sa depaseasca o limitare cruciala a laserelor: cresterea puterii, pastrand in acelasi timp intensitatea in conditii de siguranta.

Tehnologia a fost deja utilizata in chirurgia corectiva a ochilor, dar a facut posibila si cresterea continua a puterii laserelor de catre cercetatori.

In ciuda faptului ca exista de peste 60 de ani, expertii considera ca laserele ofera inca un potential vast neexplorat. Daca eficienta energetica a acestora poate fi sporita in continuare, acestea ar putea deschide un nou potential incredibil in sectoarele energetic, medical si industrial.

Laboratorul Berkeley din California a primit in 2012 un accelerator laser de la compania franceza Thales, denumit BELLA (Berkeley Lab Laser Accelerator). Prin concentrarea intregii sale energii intr-un impuls cu o durata de aproximativ treizeci de femtosecunde (o femptosecunda este egala cu 10 la puterea -15 dintr-o secunda), BELLA a fost primul laser care a produs un petawatt de putere sau un milion de miliarde de wati.

Sase ani mai tarziu, Gerard Mourou – un vechi colaborator al grupului Thales si Donna Strickland cercetatoare in domeniul laserului de putere – au impartit Premiul Nobel pentru Fizica pentru dezvoltarea metodei cunoscute sub numele de amplificare a impulsurilor chirpate, care produce impulsuri laser ultra scurte, de intensitate extrem de mare, cu o intensitate maxima de aproximativ un terawatt.

Sistemul laser dezvoltat de Thales la ELI se mandreste cu o putere de varf fara precedent de 10 petawati (echivalenta cu un flash incredibil de scurt de la o suta de mii de miliarde de becuri), obtinuta in mai putin de o femtosecunda.

Potential de aplicare in domenii esentiale

Laserele de mare putere isi gasesc diverse aplicatii medicale, oferind un tratament precis al cancerului prin terapie cu protoni sau fascicule de electroni si utilizand efectul „flash” pentru un tratament mai putin daunator, dar eficient. In plus, cercetatorii sustin ca acestia joaca un rol crucial in imagistica medicala.

„Vom folosi aceste impulsuri ultra-intense pentru a produce acceleratoare de particule mult mai compacte si mai putin costisitoare” pentru a distruge celulele canceroase, a declarat Mourou intr-o conversatie cu AFP.

In industrie, aceste lasere sunt nepretuite pentru detectarea defectelor sub milimetrice in componentele groase si pentru scanarea incarcaturii in vederea identificarii substantelor periculoase. In plus, laserele de mare putere sunt foarte promitatoare pentru a revolutiona sectorul energetic.

„Fuziunea nucleara ofera sperante de a furniza energie curata, sigura si fara deseuri, iar acum este clar ca laserele cu impulsuri scurte si de foarte mare putere vor juca un rol cheie in planurile energetice viitoare”, a declarat Christophe Simon-Boisson, managerul liniei de produse pentru lasere stiintifice si industriale la Thales.

In plus, astfel de lasere puternice ar putea fi folosite pentru a curata gunoiul care se acumuleaza in spatiu sau pentru a trata deseurile nucleare prin scurtarea timpului de dezintegrare radioactiva a acestora.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: