„Lasitatea s-a intins ca o molima in PSD”. Adrian Nastase isi face armata pentru a prelua PSD, atacuri violente la adresa lui Dragnea

politica

Fostul lider al Adrian Nastase a lansat, luni, un apel catre pesedisti pentru reformarea PSD, in contextul pierderii alegerilor europarlamentare si al incarcerarii lui Liviu Dragnea. El a postat si o petitie online.

In cadrul apelului, Nastase lanseaza critici dure la adresa modului care Liviu Dragnea a condus partidul.

„Intr-un ritm rapid si brutal, democratia interna a fost suspendata in PSD, iar cei care au dorit revenirea la normalitate au fost considerati „pucisti”, „securisti”, nu colegi de partid care au o alta viziune, legitim a fi exprimata. S-a format un mecanism decizional prin care conducerea autocratica si unipersonala era prost disimulata prin pseudo-unanimitati. Lasitatea colectiva a cuprins nu doar conducerea centrala a PSD, ci s-a intins ca o molima pana in organizatiile locale. Epurarile si marginalizarea unor lideri nationali ai PSD au avut corespondent si in organizatiile locale de partid, ceea ce a scazut in mod inevitabil performanta lor.

Criza resurselor umane este consecinta directa a crizei de management politic. Criteriul competentei politice si profesionale a fost suprimat, fiind inlocuit cu logica „recompensei” si „pedepsei”. Organizatiile de partid sau persoanele considerate a fi apropiate de Lider erau recompensate, toti ceilalti erau marginalizati sau chiar exclusi. Aceasta stare de lucruri a avut trei consecinte importante: in PSD nu s-au mai inscris intelectuali sau oameni cu recunoastere profesionala, care sunt esentiali pentru o guvernare de succes; intelectualii din PSD au preferat „exilul intern”, dorind sa-si pastreze intacta credibilitatea, prin tacere; PSD si-a pierdut prestigiul de a putea asigura guvernari competente.

Corolarul celor trei crize anterioare este criza comunicationala. Politica fostului lider al PSD s-a dorit a fi promovata si aparata de persoane care nu erau in masura sa castige simpatia publicului. Dupa cum se stie, PSD a investit resurse in comunicarea in spatiul virtual, insa eficienta acesteia nu putea fi decat limitata, din cauza continutului transmis si a credibilitatii reduse a comunicatorilor”, a scris Nastase.

Petitia lui Adrian Nastase

„Refondarea PSD se poate realiza doar daca sunt intelese si asumate cauzele crizei in care se afla. Nu rezultatele scrutinului din 26 mai a.c. sunt cauza crizei, ci pierderea confruntarii electorale a fost consecinta inevitabila a politicilor PSD din ultimii ani. PSD are nevoie de refondare, pentru a supravietui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esentiale: de identitate, de management, de resurse umane si comunicationala.

Dupa castigarea alegerilor parlamentare din 2016, PSD s-a aruncat, total nepregatit, intr-o lupta pentru schimbarea justitiei penale. In locul unor necesare schimbari de sistem (si nu, in principal, de persoane) care sa fie asumate si explicate public, s-a procedat prin masuri luate pe ascuns, lipsite de explicatii credibile. Ca atare, perceptia initiala s-a transformat in credinta: PSD nu urmareste corectarea numeroaselor abuzuri din justitie, ci dobandirea impunitatii pentru unii din liderii sai. Manifestatiile de protest din 2017-2018, din tara si strainatate, au determinat acumularea unui val urias de ura impotriva PSD, care s-a „descarcat” cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a doua guverne care nu si-au asumat masuri nepopulare in domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD.

Criza de identitate s-a adancit prin preluarea unor instrumente din arsenalul Dreptei politice. Pana la asa-numitul „referendum pentru familia traditionala” PSD nu a promovat masuri prin care sa fie divizata societatea. Spre deosebire de Traian Basescu si Klaus Iohannis, care au utilizat instrumentul referendumului, in trecut PSD a negociat marile probleme din societate, a propus politici integrative si abordari consensuale, nu a divizat prin intrebari transante asupra unor chestiuni foarte complexe. Esecul referendumului pentru familia traditionala a pregatit psihologic rezultatul alegerilor europarlamentare.

Impactul electoral devastator l-a avut insa retorica suveranista, prin care s-a creat perceptia ca PSD doreste „ruptura de Europa”. Mesajele critice la adresa Uniunii Europene (unele intemeiate – dublul standard, „conditionalitatile „democratice”, MCV, Shengen), a strainilor, retorica etnocentrica au produs o fractura traumatica in traditia proeuropeana si multiculturala a identitatii PSD. Rezumata intr-un mod brutal, credinta in societate a devenit urmatoarea: „PSD ar fi in stare sa scoata Romania din Uniunea Europeana, doar pentru a-si rezolva ei probleme penale!”. In fata perceptiei unui pericol vital pentru viata lor, o parte din votatii stangii au mizat pe Pro Romania, iar restul societatii s-a mobilizat pentru a apara ceea ce considera a fi principala realizare a ultimilor trei decenii: aderarea la Uniunea Europeana.

In acest context politic, chiar masurile pozitive privind cresterea salariilor si pensiilor si-au pierdut din impactul electoral, deoarece nu au fost percepute drept instrumente ale unei viziuni social-democrate asupra societatii, ci o mita electorala ascunsa. Asa se si explica faptul ca o buna parte a beneficiarilor politicilor sociale ale PSD nu s-au simtit datori sa-l apere electoral.

Criza de conducere a PSD a lovit deopotriva in imaginea publica a social-democratilor si in militantismul membrilor de partid. Intr-un ritm rapid si brutal, democratia interna a fost suspendata in PSD, iar cei care au dorit revenirea la normalitate au fost considerati „pucisti”, „securisti”, nu colegi de partid care au o alta viziune, legitim a fi exprimata. S-a format un mecanism decizional prin care conducerea autocratica si unipersonala era prost disimulata prin pseudo-unanimitati. Lasitatea colectiva a cuprins nu doar conducerea centrala a PSD, ci s-a intins ca o molima pana in organizatiile locale. Epurarile si marginalizarea unor lideri nationali ai PSD au avut corespondent si in organizatiile locale de partid, ceea ce a scazut in mod inevitabil performanta lor.

Criza resurselor umane este consecinta directa a crizei de management politic. Criteriul competentei politice si profesionale a fost suprimat, fiind inlocuit cu logica „recompensei” si „pedepsei”. Organizatiile de partid sau persoanele considerate a fi apropiate de Lider erau recompensate, toti ceilalti erau marginalizati sau chiar exclusi. Aceasta stare de lucruri a avut trei consecinte importante: in PSD nu s-au mai inscris intelectuali sau oameni cu recunoastere profesionala, care sunt esentiali pentru o guvernare de succes; intelectualii din PSD au preferat „exilul intern”, dorind sa-si pastreze intacta credibilitatea, prin tacere; PSD si-a pierdut prestigiul de a putea asigura guvernari competente.

Corolarul celor trei crize anterioare este criza comunicationala. Politica fostului lider al PSD s-a dorit a fi promovata si aparata de persoane care nu erau in masura sa castige simpatia publicului. Dupa cum se stie, PSD a investit resurse in comunicarea in spatiul virtual, insa eficienta acesteia nu putea fi decat limitata, din cauza continutului transmis si a credibilitatii reduse a comunicatorilor.

Consecinta celor patru crize, descrise succint anterior, a fost pierderea unui milion de votanti in 30 de luni. Daca infrangerea electorala ar fi survenit in contextul unei crize economice, iar partidul ar fi luat masuri corecte dar nepopulare, PSD ar fi avut fundamentul moral al renasterii politice. Esecul electoral s-a transformat insa intr-o catastrofa politica pentru ca a survenit in contextul cresterii economice, a optimismului social dublat de pesimism politic. Daca PSD nu va avea vointa vitala de a se reinventa, il asteapta nu doar pierderea alegerilor prezidentiale, ci el va putea fi spulberat in alegerile locale si, ulterior, la scrutinul pentru Parlamentul Romaniei.

Noi, semnatarii acestui mesaj politic, suntem constienti de consecintele negative pentru Romania ale unui colaps al PSD la urmatoarele scrutine. Nu doar ca implicarea partizana a lui Klaus Iohannis ar fi mai fatisa si mai sfidatoare, dar un guvern de coalitie al PNL/Aliantei 2020 USR-PLUS va readuce Romania in epoca instabilitatii politice, a certurilor permanente, dupa modelul Conventiei Democratice si al Aliantei „Dreptate si Adevar”. Alternativa la acestea trebuie sa fie o guvernare moderna, eficienta si incluziva cu PSD pivot central, la care sa se ralieze alte forte politice progresiste.

Noi, autorii acestui apel, avem curajul speratei ca PSD nu este „condamnat de istorie”, dimpotriva, ca principalul partid al tarii poate fi salvat prin refondare. Suntem constienti de dificultatea acestei provocari, cu atat mai mult cu cat in interiorul PSD mai exista speranta naiva ca social-democratii vor putea simula transformarea si lucrurile se vor desfasura la fel ca in trecut. In 26 mai electoratul a transmis ca doreste o revolutie politica, iar PSD a devenit tinta acesteia. Daca nu este asumat acest adevar, daca legaturile de solidaritate din PSD nu se refac, idealurile de justitie sociala, egalitate si democratie sociala din interiorul societatii isi vor gasi alte reprezentari politice la viitoarele scrutine electorale. Asumarea unui proces de refondare da o noua sansa partidului care a realizat aderarea la NATO a Romaniei, a reusit eliminarea vizelor si finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Noi, semnatarii acestei scrisori, consideram ca propunerile noastre pentru refondarea PSD nu au valoarea unor adevaruri evanghelice, ci sunt doar o prima contributie la o dezbatere pe care o dorim tot mai ampla si profunda, la finalul careia Stanga sa-si recapete vitalitatea, capacitatea de a guverna profesionist iar optimismul sa revina in mintile si inimile romanilor, oriunde ar locui si munci ei:

Definirea identitatii PSD. Stanga romaneasca a avut succes atunci cand a reusit sa le dea sentimentul apartenentei la aceeasi comunitate politica locuitorilor din lumea satelor si orasenilor cosmopoliti, muncitorilor industriali si intelectualilor, lucratorilor in companiile multinationale si functionarilor publici. Miza strategica a PSD este sa reprezinte in continuare generatia Revolutiei, insa trebuie sa atraga de partea sa si generatia Erasmus. Cu totii, seniori, elevi, studenti sau tineri aflati la inceput de cariera au nevoie de politicile de solidaritate si echitate pe care le poate aduce doar un partid social-democrat.

Politica urii si divizarii trebuie sa inceteze, deoarece romani, maghiari, sasi, romi sau alte etnii suntem cu totii cetateni ai Romaniei. „Strainii” nu trebuie considerati dusmani, ci fiinte umane care adesea ne pot ajuta, de la care putem invata sau carora le putem demonstra calitatile noastre.

Stanga democratica mizeaza in mod fundamental pe justitia sociala, iar politica penala are rolul de asigura protectia societatii impotriva imbogatirii nemeritate ori a abuzului de putere. Intruziunea serviciilor secrete in viata civila ori actiunea deasupra legii a celor chemati sa o aplice nu poate fi rezolvata prin tranzactionism sau prin culpabilizarea colectiva a institutiilor. Solutia este o discutie transparenta si responsabila, dublata de decizii predictibile, principiale si ferme.

Pentru PSD este esential sa reafirme faptul ca statul-natiune ramane principala structura de protectie a comunitatii nationale, iar orice transferuri de suveranitate catre institutiile comunitare se poate face doar simultan cu asigurarea mecanismelor de control democratic. Subsecvent, in relatia cu Uniunea Europeana va sprijini fortele politice favorabile intaririi solidaritatii europene, inclusiv politicile de coeziune in viitorul Cadru Financiar Multianual.

Revigorarea guvernarii. Principala asteptare a cetatenilor fata de PSD este sa asigure o guvernare transparenta si eficienta. Guvernarea are nevoie deopotriva de noi nume si de noi idei. Auditul intern al performantelor administrarii tarii devine un pas obligatoriu in vederea relansarii activitatii. Noua echipa si programul de guvernare adaptat realitatilor ar trebui sa asigure nu doar oprirea hemoragiei electorale, ci inversarea tendintelor, pentru a putea castiga alegerile locale. Dupa alegerile parlamentare, PSD trebuie sa fie in masura sa formeze o noua coalitie de guvernamant.

Deschiderea spre societate. PSD are nevoie de o autentica deschidere spre societate, atat prin primirea de noi membri cat si prin preluarea ideilor care vin de la cetateni. Consideram utila introducerea unui sistem de alegeri interne pentru desemnarea candidatilor in alegerile locale.

In mod fundamental insa, deschiderea spre societate trebuie sa se manifeste sub aspectul politicilor promovate. PSD trebuie sa gaseasca solutii constitutionale si realiste care sa permita votul tuturor cetatenilor, din tara si strainatate.

Intarirea democratiei interne si o politica de resurse umane centrata pe competente. Noua structura de organizare interna trebuie sa permita PSD atat luarea cu rapiditate a deciziilor cat si sa ofere garantia caracterului lor democratic. Simultan, reinstaurarea criteriului competentei politice si profesionale ar putea mobiliza militantii partidului, atat pe cei cu vechime in partid, cat si pe cei care ar urma sa fie invitati sa faca parte in baza prestigiului de care se bucura in societate.

Un nou stil de comunicare. PSD a fost infrant electoral pentru ca s-a bazat pe retelele interne de comunicare si pe canale mass-media cu un public restrans. Comunicarea in spatiul virtual a fost coordonata de la nivel central, insa a fost prea putin bazata pe convingere si militantism. Pentru a reusi, PSD trebuie sa devina o „organizatie care comunica singura”, in care rolul esential il au nu functionarii de partid, ci militantii si mai ales simpatizantii stangii progresiste.

Refacerea legaturilor cu social-democratia internationala. Situatia umilitoare de „inghetare” a relatiilor cu Partidul Socialistilor Europeni nu doar ca trebuie sa inceteze imediat, insa PSD trebuie sa se implice mult mai ferm in actiunile stangii europene, inclusiv in privinta dezbaterilor ideologice. Refacerea relatiilor cu stanga internationala poate ajuta PSD si in urmatoarele batalii politice interne, deoarece este de anticipat ca Popularii si Liberalii sa sprijine partidele nationale afiliate. Iesirea din izolarea politica internationala va ajuta social-democratia din Romania sa sparga zidul de ura care s-a manifestat cu ocazia alegerilor europene.

Intr-o scrisoare deschisa, noi, semnatarii mesajului, suntem constienti ca nu putem analiza complexitatea crizei in care se afla PSD, la fel cum nu putem propune toate masurile de care este nevoie pentru refondarea stangii romanesti. Nutrim speranta ca demersul nostru va gasi ecourile necesare in randurile stangii romanesti, fiind urmat de decizii dificile dar necesare, care insa – subliniem – nu ne apartin noua, ci celor aflati in conducerea actuala a PSD. Cu speranta ca PSD va merge in directia asteptarilor societatii romanesti, avand sentimentul datoriei implinite, Adrian Nastase”.

Saptamana trecuta, fostul premier Adrian Nastase a anuntat ca, alaturi de fostul senator PSD Octav Cozmanca si alti actuali si fosti lideri ai partidului, va constitui un grup de sprijin ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare.

Totodata, fostul lider al PSD a avut, joi, o intrevedere de o ora la Palatul Victoria, unde e foarte probabil sa fi discutat cu premierul Viorica Dancila. Nastase nu a facut declaratii de presa la plecarea de la Guvern.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: