Laura Codruta Kovesi a vorbit la Sofia despre activitatea DNA. Bulgaria incearca sa copieze sistemul romanesc anticoruptie

news

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a informat, in Sofia, ca peste 800 de demnitari, printre care ministri, parlamentari, magistrati si primari, au primit anul trecut sentinte finale pentru fapte de coruptie. Sefa DNA a participat la conferinta „Experienta romaneasca. Institutii si masuri anticoruptie”, organizata de Curtea Suprema de Casatie a Bulgariei (VKS), potrivit Agerpres.

Sefa DNA a mentionat ca activitatea institutiei pe care o conduce este mult criticata, dar ea nu crede ca procurorii sunt prea agresivi. Laura Codruta Kovesi a subliniat ca nici nu se pune problema ca procurorii sa incalce legea intrucat ei sunt controlati in mod direct de tribunal. ”Noi strangem probe, celelalte decizii sunt luate de catre instanta”, a explicat ea.

La randul sau, presedintele Curtii Supreme de Casatie bulgare, Lozan Panov, s-a referit la ‘toleranta judiciara’ cu privire la coruptie la nivel inalt in Bulgaria.

Panov a afirmat ca, spre deosebire de Laura Kovesi, el ‘nu are un Klaus Iohannis bulgar care sa-l sustina’ si a remarcat ca, atunci cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, Bulgaria era inaintea Romaniei, ceea ce nu mai este cazul in prezent.

In opinia sa, schimbarea in Romania s-a produs odata cu crearea DNA.

Potrivit novinite.com, modelul romanesc de eforturi anticoruptie a dat nastere unor reactii diverse in Bulgaria, tara criticata de Comisia Europeana pentru lipsa de rezultate in incarcerarea politicienilor de rang inalt judecati pentru fapte de coruptie. Astfel, in timp ce sistemul judiciar — inclusiv VKS — este de parere ca modelul romanesc ar trebui urmat si de Bulgaria, alti demnitari bulgari, precum procurorul-sef Sotir Tatarov, sustin ca problemele pot fi rezolvate numai daca are loc o reforma a magistraturii bulgare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: