Lavrov, amenintari la ONU: „Occidentul a devenit parte a conflictului din Ucraina. Masinaria militara a Occidentului este prezenta in Ucraina”

externe

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul ca inarmeaza Ucraina cu unicul obiectiv de a slabi Rusia, iar astfel SUA si Europa devin ”parte” in conflict, relateaza agentiile EFE si DPA, citate de Agerpres.

Lavrov s-a exprimat astfel la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenti si omologii sai ce reprezinta principalele puteri ale lumii, inclusiv secretarul american de stat Antony Blinken, dar si ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Seful diplomatiei ruse nu a facut in interventia sa nicio mentiune despre decizia presedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervisti pentru a consolida trupele ce participa la agresiunea inceputa in februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie si state membre ale UE il ofera Kievului.

”Aceasta politica presupune o participare directa a Occidentului in conflict si il transforma in parte a conflictului”, a insistat seful diplomatiei ruse.

Conform acestuia, in Ucraina trupele ruse se confrunta ”nu doar cu formatiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci si cu masinaria militara a Occidentului colectiv”.

Mai mult, Lavrov a acuzat Kievul de ”tactici teroriste”, precum folosirea populatiei civile ca ”scuturi umane”, si a estimat ca Ucraina a devenit sub conducerea presedintelui Volodimir Zelenski un ”stat complet totalitar”.

In acest timp, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat impotriva convenirii unui armistitiu intre Rusia si Ucraina, motivand ca singura optiune pentru ca acest razboi sa se incheie este ca Rusia sa puna capat invaziei.

Ea a facut aceasta afirmatie intr-un discurs sustinut la Universitatea Princeton, unde a venit in cadrul programului sau stabilit cu ocazia prezentei in SUA la Adunarea Generala a ONU.

”Stiu ca unii cer o incetare a focului, dar realitatea este ca daca Rusia inceteaza sa lupte, nu va mai fi razboi in Ucraina. Dar daca Ucraina inceteaza sa lupte, nu va mai exista Ucraina”, a apreciat Ursula von der Leyen, adaugand ca armata ucraineana a facut ”progrese impresionante, eliberand multe sate si orase”, iar ”aceasta necesita consolidare”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: