Lavrov anunta la ONU ca armele nucleare ale Rusiei vor apara si noile teritorii anexate: „Sunt sub protectia deplina a statului”

externe

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sambata, la New York, ca regiunile din Ucraina in care au loc referendumuri vor fi sub protectia deplina a Rusiei daca vor fi anexate de Moscova, informeaza duminica Reuters, citata de Agerpres.

Ministrul rus de externe, adresandu-se Adunarii Generale a ONU si presei mondiale, a incercat sa justifice invazia in Ucraina inceputa in februarie, repetand afirmatiile false ale Moscovei conform carora guvernul ales de la Kiev a fost instalat in mod ilegitim, este plin de neo-nazisti, iar in estul tarii vorbitorii de limba rusa sunt oprimati.

Rusia a lansat vineri referendumuri in patru regiuni din estul Ucrainei (Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forta.

„In urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea vointei acelor oameni care de multi ani sufera de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov in cadrul unei conferinte de presa, dupa interventia avuta in cadrul Adunarii Generale.

Intrebat daca Rusia ar avea motive sa foloseasca arme nucleare pentru a apara regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus ca teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma sa fie consfintit” in Constitutie in viitor,”este sub protectia deplina a statului”.

„Toate legile, doctrinele, conceptele si strategiile Federatiei Ruse se aplica pe intreg teritoriul sau”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se in mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sambata ca afirmatiile lui Lavrov si cea anterioara a presedintelui Putin – despre faptul ca este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile” si absolut inacceptabil”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare sa vorbeasca acum si sa transmita clar Rusiei ca o astfel de retorica pune lumea in pericol si nu va fi tolerata”, a scris Kuleba pe Twitter.

Mai mult despre:

Comentarii: