externe

Lavrov, dupa discutiile cu Ucraina: „Occidentul se comporta periculos”. Ucraina: „Nu ne vom preda. Am evocat o incetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres in acest sens”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, dupa discutiile avute cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba in Antalia (Turcia), ca Occidentul se comporta periculos si ca operatiunea militara a Rusiei in Ucraina se desfasoara conform planului, transmite Reuters.

In conferinta de presa de la finalul intalnirii, Lavrov a spus ca Occidentul creeaza in regiune un pericol care va persista multi ani, si ca aceia care furnizeaza arme in Ucraina si mercenarilor de acolo ar trebui sa inteleaga pericolul actiunilor lor.

Referitor la discutiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat ca a prezentat propunerile Rusiei si doreste un raspuns.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus „orice fel de dependenta viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv ca „stim ca ne va trada din nou, asa cum isi tradeaza propriile sale valori”.

Rusia nu a folosit niciodata petrolul si gazele sale ca arma si va avea intotdeauna piete pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a regretat joi absenta unui progres, la discutiile avute cu omologul sau rus Serghei Lavrov in Antalia (Turcia), in privinta unei incetari a focului in Ucraina, relateaza France Presse si Reuters.

‘Am evocat o incetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres in acest sens’, a declarat Kuleba in fata presei.

‘Ucraina nu se va preda. Suntem deschisi diplomatiei, dar, daca aceasta nu functioneaza, ne vom apara tara si poporul’, a subliniat el.

‘Noi doream sa obtinem o incetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus ca Moscova dorea sa vorbeasca despre coridoare umanitare’, a spus Kuleba, precizand ca dorea un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, oras vizat de intense bombardamente, dintre care unul a lovit un spital pediatric.

‘Am venit aici in primul rand din ratiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Dar Lavrov nu a vrut sa promita nimic in aceasta privinta’, a adaugat el.

Potrivit lui Kuleba, ‘am decis sa ne continuam eforturile si prevad sa continuam in acest format’.

‘Sunt hotarat sa continui pentru ca noi dorim ca razboiul sa ia sfarsit si ca tara noastra sa fie eliberata de ocupanti’, a mai declarat ministrul ucrainean, spunand ca doreste ‘discutii serioase si constructive: daca Rusia este pregatita pentru ele, si noi suntem’.

Intalnirea din Antalia, desfasurata timp de o ora si 40 minute, in prezenta sefului diplomatiei tarii gazda, Mevlut Cavusoglu, a fost prima la nivelul ministrilor de externe de la Moscova si Kiev de cand Rusia a declansat invazia in Ucraina, la 24 februarie, in urma cu exact doua saptamani.

Conform unui comunicat anterior al Ministerului de Externe ucrainean, Kuleba urmarea sa obtina ‘o incetare imediata a focului, o ameliorare a situatiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumi, Volnovaha si alte orase ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei’.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

25 de minute ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

50 de minute ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

40 de minute ago