Lavrov si Putin si rastesc catre Macedonia de Nord, Bulgaria si Muntenegru: „De neimaginat, scandalos”. Serbia il apara insa pe Lavrov: „Un mare si adevarat prieten”

externe

Kremlinul a calificat luni drept „un act ostil” inchiderea de catre trei tari europene a spatiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce a dus la anularea vizitei sale in Serbia, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Macedonia de Nord, Bulgaria si Muntenegru au refuzat toate trei sa-i permita avionului lui Lavrov sa foloseasca spatiul lor aerian.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni ca astfel de actiuni ar putea cauza probleme in calendarul intalnirilor diplomatice la nivel inalt, dar ca ele nu vor impiedica Moscova sa mentina contacte cu tarile prietene si nu vor impiedica diplomatia rusa sa-si continue munca.

La randul sau, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept „de neimaginat” inchiderea de catre cele trei tari a spatiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit sa-l duca in Serbia. „Inimaginabilul s-a produs”, a declarat Lavrov in timpul unei conferinte de presa, denuntand de asemenea drept „scandaloasa” aceasta masura.

De asemenea, Lavrov a anuntat ca omologul sau sarb a fost invitat la Moscova, adaugand ca spera ca aceasta vizita a oficialului sarb „nu va fi obstructionata”. „Principalul lucru este ca nimeni nu va putea distruge relatiile noastre cu Serbia”, a spus Lavrov.

El a mai declarat ca „daca o vizita a ministrului rus de externe in Serbia este vazuta in Occident ca o amenintare la scara universala, atunci lucrurile stau clar foarte prost in Occident”.

Ministrul afacerilor interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, si-a exprimat luni profundul regret in legatura cu „obstructionarea” vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept „un mare si adevarat prieten al Serbiei”. „O lume in care diplomatii nu pot cauta (sa obtina) pace este o lume unde nu exista pace. Cei care au obstructionat sosirea lui Serghei Lavrov (in Serbia) nu vor pace, ei vor infrangerea Rusiei”, a subliniat Vulin intr-un comunicat.

Serghei Lavrov se afla pe lista de sanctiuni a Occidentului in contextul razboiului declansat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeana (UE) si-a inchis la randul sau spatiul aerian pentru avioanele rusesti in urma invaziei.

Lavrov urma sa efectueze luni si marti o vizita in Serbia, pentru a discuta despre caile de aprovizionare cu energie a acestei tari.

Sambata, inaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul ca desfasoara o „politica criminala” in Balcani – indeosebi in Bosnia-Hertegovina (BiH) si Kosovo. In opinia sa, Occidentul vrea sa interzica popoarelor din Bosnia-Hertegovina „cultura, traditia si mostenirea lor”.

Serbia, care si-a exprimat dorinta de a adera la Uniunea Europeana, este singurul stat european care nu s-a alaturat sanctiunilor impotriva Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acestei tari in Ucraina si constituie unul dintre cei mai apropiati aliati ai Rusiei de pe Batranul Continent.

Mai mult despre: ,

Comentarii: