Lavrov sustine ca Rusia nu are planuri „expansioniste” legate de Europa. El spera ca Bulgaria ii va permite sa zboare prin spatiul ei aerian ca sa ajunga la reuniunea OSCE din Macedonia de Nord

externe

Republica Moldova, Serghei Lavrov, urmatoarea victima, razboi hibrid, Rusia, Occident

Rusia nu are planuri agresive si nici „expansioniste” in Europa, a asigurat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a anuntat ca va lua parte la reuniunea OSCE in Macedonia de Nord daca Bulgaria ii va permite sa treaca prin spatiul aerian, relateaza agentiile EFE si Reuters.

„Rusia nu are si nu a avut intentii agresive si nici planuri expansioniste (in Europa)”, a spus Lavrov la Moscova la forumul de dezbateri Primakov Readings, raspunzandu-i astfel secretarului american al apararii Lloyd Austin, care a sustinut anterior ca Rusia „nu se va opri daca cucereste Ucraina”.

Dar restabilirea relatiilor cu Europa nu ar trebui sa fie acum o prioritate pentru Rusia, a apreciat ministrul rus. „In acest stadiu, nu trebuie sa ne gandim deloc la cum pot fi restabilite relatiile cu Europa, consider eu”, a indicat seful diplomatiei ruse, potrivit agentiei TASS. El crede ca Rusia ar trebui sa-si axeze abordarea mai degraba pe a nu depinde de actiunile pe care politicienii europeni le intreprind „sub influenta Washingtonului”. Totusi, a adaugat el, Rusia „nu le va inchide usa (…) actorilor intelepti” din Europa.

Ministrul rus de externe a precizat ca va participa la reuniunea ministrilor de externe ai statelor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care va avea loc in Macedonia de Nord pe 30 noiembrie si 1 decembrie, daca Bulgaria ii permite accesul in spatiul aerian si a mentionat ca unele state occidentale au cerut intrevederi cu el.

„Aparent, Bulgaria a promis Macedoniei (de Nord) ca isi va deschide spatiul aerian. Daca aceasta se confirma, atunci voi fi acolo. Vom vedea (…) Sunt deja mai multe cereri de intalniri, inclusiv din partea reprezentantilor occidentali”, a spus Lavrov la acelasi forum, potrivit Reuters. „Daca cineva ne abordeaza, niciodata nu vom fugi si nu ne vom ascunde”, a promis el, citat de Agerpres.

Referindu-se la sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, despre care a estimat ca nu vor fi ridicate nici dupa terminarea conflictului din Ucraina, Lavrov a apreciat ca Rusia trebuie sa-si asigure o functionare independenta a tuturor sectoarelor economiei sale, „sa produca totul pe cont propriu”, pentru a nu depinde de „capriciile” Occidentului, pe care l-a acuzat ca incearca sa-si perpetueze dominatia si sa prospere pe seama altora, politica despre care a estimat ca nu este insa agreata de majoritatea celorlalte tari.

„Occidentul incearca din greu sa-si perpetueze ce i-a mai ramas din dominatia sa, folosind metode vadit neocoloniale pe care majoritatea tarilor le resping. Obiectivul colegilor nostri occidentali este simplu si cinic in acelasi timp: sa ia in continuare caimacul politicii globale, economiei si comertului, sa-si asigure propria prosperitate pe seama altora”, a remarcat seful diplomatiei ruse. Dar, „la fel ca majoritatea tarilor lumii, Rusia cu siguranta nu este dispusa sa accepte astfel de planuri si nu le va accepta”, a continuat el, insistand ca Rusia va continua „sa lupte pentru adevar si justitie, pentru ca vocea tuturor tarilor sa fie auzita, independent de marimea lor, de structura de guvernare sau de nivelul de dezvoltare economica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: