Lazar, comunicat de ultima ora cu care il infunda pe Tudorel Toader: „Mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului”

politica

Procurorul general, Augustin Lazar, a emis, miercuri seara, un comunicat de presa in care sanctioneaza dezinformarile lui Tudorel Toader referitoare la ordonanta privind clasarea unor dosar al lui Klaus Iohannis. „Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului”, subliniaza Lazar.

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatorul mesaj:

Am aflat abia dupa o saptamana de suspans ca ordonanta de clasare invocata de ministrul justitiei nu a fost emisa, confirmata sau verificata de subsemnatul in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lasat sa se inteleaga, enumerand-o ca motiv de revocare.

Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului.

Ministrul justitiei exploateaza o eroare de grefa survenita in martie 2016, facuta cu ocazia selectarii lucrarilor necesare pentru procedura de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Efectuand copii dupa documente redactate de A. Lazar, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanta emisa de procurorul sef adjunct de sectie Cristian A. Lazar din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta ordonanta de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competentei la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre solutionare, unui procuror.

Copiile mai multor lucrari au fost introduse intr-un plic si depuse impreuna cu proiectul de management la Ministerul Justitiei, unde eroarea a fost observata si inlaturata. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii in perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus in dezbatere publica, perioada in care s-au efectuat verificari asupra candidatului, asa cum s-a dispus prin Hotararea Sectiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016.

Printr-o adresa emisa, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat ca aceasta ordonanta de clasare, apartinand altui procuror, nu s-a aflat in dosarul de candidatura. De altfel, documentul care poarta numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea rationamentului juridic al candidatului.

Referitor la evaluarea mea profesionala pentru perioada 2011 – 2013, din consultarea actelor aflate la lucrarea in cauza, a rezultat ca evaluarea a vizat activitatea pe care am desfasurat-o in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2011 – 31.12.2012 si de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2012 – 31.12.2013, cand aveam calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit disp. art. 25 alin. 6 din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007, cu modificarile si completarile intrate in vigoare pana la data de 31.12.2015, procurorul general este membru de drept al comisiei de evaluare constituita la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind activitatea profesionala a procurorilor ce fac parte din comisiile de evaluare de la nivelul parchetelor de pe langa curtile de apel.

Data fiind situatia de incompatibilitate in care m-am aflat cu ocazia efectuarii evaluarii pentru activitatea profesionala desfasurata in perioada 2011 – 2013 cand aveam calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia potrivit disp. art. 25 alin. 1 lit. b din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007, cu modificarile si completarile intrate in vigoare pana la data de 31.12.2015, raportul de evaluare pentru perioada 2011 – 2013 a fost intocmit de ceilalti doi membri ai comisiei de evaluare mentionate in art. 25 alin. 6 din regulamentul amintit precum si de membrul supleant al aceleiasi comisii.

Cu ocazia avizarii propunerii ministrului justitiei de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat propunerea formulata, referatul Directiei de resurse umane si organizare, declaratiile depuse, proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror general, CV-ul, 12 lucrari relevante intocmite in desfasurarea activitatii, constatand ca indeplinesc conditiile de vechime, ca nu am fost sanctionat disciplinar in ultimii 3 ani de activitate iar la ultima evaluare a activitatii profesionale am fost apreciat cu calificativul „foarte bine”.

De asemenea, asa cum rezulta din Hotararea Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 258 din 21 aprilie 2016, s-a constatat ca au fost parcurse toate etapele prevazute de Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: