Le Crookie: Dupa „cronut” si „cruffin”, cel mai recent croasant hibrid cucereste Parisul

life

Pe 3 februarie, cozi lungi au inceput sa se formeze in Boulangerie Louvard din Paris. Chiar si intr-o zi in care ploaia goneste pe toata lumea in casa, adolescentii s-au adunat in fata brutariei din arondismentul 9, disperati sa puna mana pe un singur lucru: „crookie”, inventia lui Stephane Louvard, potrivit The Guardian.

„Crookie” este un croasant crocant umplut cu aluat de prajituri in stil american, apoi copt pentru a se obtine un centru moale si lipicios, iar un videoclip cu aceasta inventie a devenit viral pe TikTok.

Aparut la un deceniu dupa ce patiserul francez Dominique Ansel din New York a dezvaluit reteta pentru „cronutul” sau, „crookie” este cel mai recent dintr-un lung sir de oferte hibride de croasante care provoaca fervoare internationala. „Am fost foarte surprinsi”, spune Louvard, care vinde acum pana la 2.200 de „crookie” pe zi. „A trebuit sa angajam inca doi oameni pentru a putea produce cantitatile necesare. A fost putin stresant”, a spus el.

Si alte brutarii din Paris au inceput sa le vanda acum.

Intre timp, din Singapore pana in Toronto, imitatorii isi fac propriile versiuni. Cookie Crumble, o micro-brutarie din Londra, primeste comenzi din toata tara. Rhiain Gordon, fondatorul Babyfaced Baker din Edinburgh, spune ca este „neobisnuit sa mai gasesti vreunul dupa ora 10 dimineata”.

A spune ca incrucisarea produselor de patiserie clasice pentru micul dejun au captat imaginatia publicului, este o subestimare. In 2013, cand Ansel a adus „cronut”, cu coca lui de gogosi si glazura pe dinafara si aluat de patiserie in interior, la New York, s-au vandut atat de repede incat a aparut o piata neagra pe site-ul de publicitate Craigslist. Cand a aparut in Marea Britanie, in 2016, londonezii si-au luat liber de la serviciu pentru a o incerca.

Urmatorul a fost un hibrid briosa-croasant, „cruffin”, care a provocat o asemenea agitatie la Mr. Holmes Bakehouse din San Francisco, incat in 2015 reteta a fost furata. Apoi a venit „croloaf” (aluat de croasant copt intr-o tava de paine, in 2016, la M&S). Au existat „tacros” (croasante in forma de taco umplute cu carne de porc, create de Vive La Tarte din San Francisco) si „cretzels” (covrigei sarati facuti cu aluat de croassant, de Coyle’s Bakeshop din Seattle).

De la lansarea TikTok in 2017, apetitul pentru aceste gustari hibride s-a accentuat. In 2022, supreme, o spirala de aluat de croasant umpluta cu crema care se gaseste in gogosile italiene bomboloni, a devenit o senzatie globala. Apoi a urmat „croffle”; aluat de croasant presat intr-o masina de vafe, popularizat in Coreea de Sud de lantul de cafenele Aufglet.

Ce au aceste croasante hibride care au captat imaginatia publicului din intreaga lume de atata timp? Meg Palmer, manager la agentia de cercetare de piata Verve, considera ca „exista ceva in aceste combinatii care este mai permisiv”.

Produsele de patiserie sunt perfecte si pentru TikTok, explica ea, pentru ca arata si suna grozav. „[In videoclipurile] cu „crookie” vezi maini care rup croasantul. Se aude zgomotul initial si se vede umplutura curgand. Este o experienta senzoriala.”

Ea leaga inventia constanta a acestor combinatii de incercarea micilor intreprinzatori de a iesi in evidenta pe retelele de socializare. „Ei se gandesc mereu „cu ce putem sa-i atragem?” Oamenii se agata de aceste tendinte si nu mai vor doar un flat white si un croasant.”

Bouchama a vazut impactul acestui lucru la Paris. „Exista o americanizare a patiseriei franceze; dorinta de a ajunge la un public international pe TikTok”, spune el.

Brutaria Philippe Conticini din Islington este principalul furnizor de croasante noi din Londra. Lantul s-a lansat la Londra in 2020 cu patiserie clasica franceza, dar a supravietuit cu greu. „Am descoperit ca trebuie sa fim creativi tot timpul si sa urmam tendintele”, spune Ludovic Carassi Del Villar, manager de operatiuni.

Inapoi la Paris, TikTokul a mers mai departe, spune Bouchama: „Unele brutarii experimenteaza acum combinatia croasant cu ciocolata-negresa.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: