Le Figaro scrie despre alianta liberalilor cu „ex-comunistii: „S-ar crea un adevarat seism la Bucuresti si ar trezi amintirile despre USL”

analize

Romania se confrunta cu o criza politica profunda, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu reuseste sa reuneasca fortele politice de dreapta si de centru, comenteaza jurnalistul Paul Cozighian, intr-un articol publicat in cotidianul Le Figaro, citat de Aleph News.

„La mai mult de o luna de la caderea Guvernului condus de tanarul si intempestivul Florin Citu (49 de ani), dreapta din Romania este in criza. Conservatorii (PNL) sunt blocati intre reformistii de centru-dreapta de la USR (Uniunea Salvati Romania) – ei au provocat caderea Executivului din cauza «atitudinii dictatoriale» a lui Florin Citu – si socialistii din PSD, care detin cel mai mare numar de locuri in Parlament (157, fata de 119 pentru PNL si 80 pentru USR).

Minati de dispute interne, conservatorii au provocat explozia propriului partid acum cateva saptamani. Ludovic Orban, fostul lor lider, a demisionat de la conducerea Camerei Deputatilor, antrenand o cascada de dezertari (17 pana acum). Socialistii (ex-comunisti) au recuperat acest post.

Aflat in conflict deschis cu presedintele tarii, Ludovic Orban agita de acum amenintarea, destul de plauzibila, cu destituirea lui Klaus Iohannis. Gaseste sustinerea unei parti bune a opiniei publice, care considera ca presedintele este principalul responsabil de criza politica.

Si sondajele arata acest lucru: presedintele Romaniei a pierdut 14% de la inceputul crizei, la sfarsitul lunii septembrie. Are acum doar 14% opinii favorabile – un record negativ istoric -, in timp ce premierul destituit, Florin Citu, este la 7%. Nu s-a mai intamplat niciodata!”, noteaza jurnalistul Paul Cozighian.

Klaus Iohannis le-a dat asigurari partenerilor occidentali, promitand ca Romania va avea rapid un alt guvern de centru-dreapta.

Dupa Dacian Ciolos (USR), care nu a reusit sa formeze un cabinet, presedintele l-a plasat in arena politica pe un militar, generalul in retragere Nicolae Ciuca (54 de ani), actualul ministru al Apararii, un pro-atlantist convins, foarte apreciat de americani pentru ca a participat la operatiunile dure din Afganistan si Irak.

Dar Nicolae Ciuca a fost nevoit sa renunte si el, cu 24 de ore inainte de a-si prezenta planul in fata celor doua Camere parlamentare, intrucat nu a putut reuni o echipa capabila sa multumeasca principalele trei forte politice, explica editorialistul.

„Negocierile au fost reluate, dar risca sa dureze. Klaus Iohannis pare sa fie atasat in continuare nominalizarii unui premier de dreapta, dar socialistii au propriul candidat. In pofida relatiilor furtunoase cu fortele politice conservatoare si de centru, ar fi dispusi la o noua coabitare, evident in schimbul postului de prim-ministru si al unor portofolii importante”, subliniaza editorialistul.

„O asemenea alianta ar crea un adevarat seism la Bucuresti si ar trezi amintirile despre USL (Uniunea Social-Liberala), care, in perioada februarie 2011 si februarie 2014, a provocat daune importante tinerei democratii din Romania, in special in domeniul justitiei. Victor Ponta, premierul socialist din acea perioada, a fost constrans sa demisioneze, in urma demonstratiilor masive fata de implicarea sa in acte de coruptie. Acum, din punctul de vedere al actualelor forte politice, aceasta coalitie ar putea fi singura solutie pentru evitarea alegerilor anticipate sau o prelungire a crizei politice”, concluzioneaza editorialistul Le Figaro.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: