Lech Walesa, scrisoare dura adresata lui Trump: „Atmosfera din Biroul Oval ne-a reamintit bine de interogatoriile Securitatii si de instantele comuniste”

Lech Walesa, fost presedinte polonez si liderul sindicatului Solidaritatea, care a jucat un rol important in caderea comunismului, a semnat o scrisoare adresata presedintelui american Donald Trump in care isi exprima „oroarea” fata de cearta sa cu ucraineanul Volodimir Zelenski.
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a postat luni pe Facebook textul scrisorii, care a fost semnata de 39 de fosti detinuti politici polonezi.
„Am urmarit conversatia dvs. cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu groaza si dezgust”, se arata in scrisoare.
„Consideram ca asteptarile dumneavoastra cu privire la manifestarea respectului si recunostintei pentru asistenta materiala oferita Ucrainei de Statele Unite in lupta sa cu Rusia sunt ofensatoare”, continua scrisoarea. „Recunostinta se cuvine soldatilor ucraineni eroici care au varsat sange pentru apararea valorilor lumii libere”.
Scrisoarea semnata de Walesa compara atmosfera din timpul intalnirii cu cea din „interogatoriile Serviciului de Securitate si… din tribunalele comuniste”.
De asemenea, el a cerut Statelor Unite sa respecte garantiile de securitate oferite Ucrainei in 1994, dupa destramarea Uniunii Sovietice. „Aceste garantii sunt neconditionate: nu exista niciun cuvant despre tratarea unui astfel de ajutor ca schimb economic”, se arata in scrisoare.
Ambasada SUA la Varsovia a declarat ca intrebarile referitoare la scrisoare ar trebui adresate biroului de presa al Casei Albe, care nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisa prin e-mail.
Actualul presedinte al Poloniei, Andrzej Duda, a declarat sambata ca Zelenski ar trebui sa se intoarca la negocierile cu SUA.
Mesajul integral, postat pe Facebook:
Excelenta Voastra, domnule Presedinte,
Am urmarit cu groaza si dezgust conversatia dvs cu presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Consideram ca asteptarile dumneavoastra de a arata respect si recunostinta pentru ajutorul material oferit de Statele Unite care lupta impotriva Rusiei pentru Ucraina este insultatoare. Recunostinta se datoreaza eroicilor soldati ucraineni care si-au varsat sangele in apararea valorilor lumii libere. Mor pe front de mai bine de 11 ani in numele acestor valori si independenta Patriei, atacata de Rusia lui Putin.
Nu intelegem cum nu poate vedea liderul unei tari care este simbolul lumii libere.
Panica noastra a fost provocata si de faptul ca atmosfera din Biroul Oval din timpul acestei conversatii ne-a reamintit bine de interogatoriile Serviciului de Securitate si de la salile de dezbateri din instantele comuniste. Procurorii si judecatorii la indemnul politiei politice comuniste atotputernice ne-au explicat si ca ei detin toate cartile si noi nu nu detinem niciuna. Ne-au cerut sa ne oprim, argumentand ca mii de oameni nevinovati sufera din cauza noastra. Ne-au privat de libertatile si drepturile noastre civile pentru ca am refuzat sa cooperam cu guvernul si recunostinta noastra. Suntem socati ca domnul presedinte Volodimir Zelenski a tratat in acelasi mod.
Istoria secolului XX arata ca de fiecare data cand americanii au vrut sa pastreze distanta fata de valorile democratice si de aliatii sai europeni, au ajuns sa fie o amenintare pentru ei insisi. Acest lucru a fost inteles de presedintele Woodrow Wilson, care a decis sa implice Statele Unite in Primul Razboi Mondial in 1917.
Presedintele Franklin Delano Roosevelt a inteles acest lucru, decizand dupa atacul de la Pearl Harbor din decembrie 1941 ca razboiul pentru apararea Americii se va purta nu doar in Pacific, ci si in Europa, in alianta cu tarile atacate de cel de-al Treilea Reich.
Ne amintim ca fara presedintele Ronald Reagan si angajamentul financiar american nu ar fi fost posibil sa aducem colapsul imperiului Uniunii Sovietice.
Presedintele Reagan era constient de faptul ca milioane de oameni inrobiti sufereau in Rusia Sovietica si in tarile pe care le-a cucerit, inclusiv mii de detinuti politici care au platit pentru sacrificiul lor in apararea valorilor democratice cu libertate. Despre faptul ca el fara ezitare a numit URSS ‘Imperiul Raului’ si a dat o lupta decisiva. Am castigat, iar statuia presedintelui Ronald Reagan se afla astazi in Varsovia vis a vis de ambasada SUA.
Domnule Presedinte, ajutorul material – militar si financiar – nu poate fi echivalent cu sangele varsat in numele independentei si libertatii Ucrainei, Europei, precum si intregii lumi libere. Viata omului este nepretuita, valoarea ei nu poate fi masurata cu bani. Recunostinta se datoreaza celor care fac sacrificiul de sange si libertate. Este evident pentru noi, poporul „Solidaritatii”, fosti detinuti politici ai regimului comunist in slujba Rusiei Sovietice.
Solicitam Statelor Unite sa sustina garantiile pe care le-a facut cu Marea Britanie in Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a inregistrat obligatia directa de a apara granitele intacte ale Ucrainei in schimbul renuntarii la resursele sale de arme nucleare. Aceste garantii sunt neconditionate: nu exista niciun cuvant despre tratarea unor astfel de ajutoare ca un schimb economic.
Lech Wales, b. detinut politic, lider al Solidaritatii, presedinte al Republicii Polone III
Mark Bailin, b. detinut politic, redactor al editurilor independente
Severn Blumstein, b. detinut politic, membru al Comisiei de aparare a muncitorilor
Teresa Bogucka, b. un detinut politic, activist al opozitiei democratice si Solidaritatii
Gregory Bogut, b. detinut politic, activist al opozitiei democratice, editor independent
Mark Borowik, b. detinut politic, editor independent
Bogdan Borusewicz, n. detinut politic, liderul Solidaritatii subterane din Gdansk
Zbigniew Bujak, b. detinut politic, liderul Solidaritatii subterane din Varsovia
Vladislav Frasyniuk, n. detinut politic, liderul Solidaritatii subterane din Wroc law
Andrew Gintzburg, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Richard Grabarczyk, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii
Alexander Janiszewski, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii
Peter Kapczy. schi, B. un detinut politic, activist al opozitiei democratice
Mark Kossakowski, b. detinut politic, publicist independent
Christopher Regele, b. un detinut politic, activist pentru independenta
Jaroslav Kurski, b. un detinut politic, activist al opozitiei democratice
Barbara Swan, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Bogdan Lis, b. detinut politic, liderul Solidaritatii subterane din Gdansk
Henryk Majewski, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii
Adam Michnik, b. detinut politic, activist al opozitiei democratice, redactor edituri independente
Slavomir Najniger, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Peter Germanul, b. detinut politic, jurnalist si imprimanta a editurilor subterane,
Stefan Konstanty Niesio lowski, n. un detinut politic, activist pentru independenta
Edward Nowak, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Wojciech Onyszkiewicz, b. detinut politic, membru al Comisiei de aparare a muncitorilor, activist solidaritate
Anthony Pawlak, b. un detinut politic, activist al opozitiei democratice si al Solidaritatii subterane
Sylwia Poleska-Peryt, b. un detinut politic, activist al opozitiei democratice
Christopher Push, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Richard Push, B. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane,
Jacek Rakowiecki, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Andrew Severn, b. detinut politic, actor, director al Teatrului Polonez din Varsovia
Witold Sielewicz, b. detinut politic, tipograf de edituri independente
Henryk Sikora, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii
Christopher Siemien bski, b. detinut politic, jurnalist si imprimanta de edituri subterane
Gra,yna Staniszewska, b. un detinut politic, lideri ai Solidaritatii din regiunea Beskids
George Degrees, b. un detinut politic, activist al opozitiei democratice
Joanna fericita, B. detinut politic, redactor al presei subterane Solidarity
Ludwik Turko, b. un detinut politic, activist al Solidaritatii subterane
Matthew Wierzbicki, b. detinut politic, tipograf si publicist al editurilor independente