Lectie de patriotism din partea lui Mihai Sora: „Patriotismul nu se opreste aici. Nu suntem doar romani, suntem europeni si suntem fiinte omenesti”

news

Filosoful Mihai Sora este de parere ca, in prezent, a fi patriot inseamna a iubi continentul din care faci parte.

El a spus la un eveniment desfasurat joi la Muzeul National Cotroceni ca in primii ani de dupa Unire patriotismul insemna sa iubesti tara din care faci parte.

„Patriotismul nu se opreste aici. Nu suntem doar romani, suntem europeni si suntem fiinte omenesti. In momentul de fata, a fi patriot inseamna a iubi continentul din care faci parte si care trebuie sa-si pastreze eminenta lui culturala”, a afirmat Sora.

Intrebat cum vede viitorul Romaniei, el a raspuns ca vede tara noastra 100% europeana pe plan politic.

„Vad Romania ca o nuanta culturala in interiorul unui organism politic european, deci, pe plan politic europeana 100%, cu diferentierile regionale de mentalitate de nivel de subtilitate. (…) Peste 100 de ani vad foarte bine pe plan economic, politic existenta unei limbi unitare europene inevitabile, chiar daca minimala in raport cu posibilitatile si subtilitatile potentiale ale unei limbi adevarate. Astea sunt speculatii, sa traim 100 de ani si vom vedea”, a spus Sora.

In opinia sa, sa fii roman inseamna in primul rand sa-ti cultivi potentialul, sa-l faci sa vorbeasca, sa faci sa straluceasca gandirea celor care te inconjoara exprimata in cuvintele limbii tale moderne.

Sora este de parere ca sa fii european inseamna sa ai acces – in masura in care este posibil direct, iar daca aceasta nu e cu putinta, in traducere in propriu tau idiom – la cultura continentului caruia ii apartii, sa te simti solidar cu ea, sa o aperi si sa o propovaduiesti.

Conform acestuia, cel mai bun moment al Romaniei din ultima suta de ani a fost acela imediat posterior Unirii.

„A fost un moment de elan, in care politicul se manifesta sub forma lui majora, si nu sub forma orientala de politicianism. A fost un moment de mare intensitate, care pe urma a scazut incetul cu incetul. Cand am devenit eu major lucrurile se schimbasera deja in Romania”, a spus filosoful.

Muzeul National Cotroceni a organizat joi, in Salonul Cerchez, cea de-a treia intalnire din cadrul proiectului „Conversatii la muzeu”, intitulata „Exercitii de imaginatie: Romania, inca o suta de ani”.

Potrivit Muzeului National Cotroceni, manifestarea se inscrie, alaturi de alte actiuni, in calendarul pe care institutia il propune publicului pentru Anul Centenarului.

Programul „Conversatii la muzeu” a fost conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discutii deschise, evenimente relevante din istoria noastra, momente speciale, proiecte si idei despre evolutia societatii romanesti in acest veac.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: