politica

Lectie pentru Citu. Orban isi depune demisia la Parlament, demisia devine efectiva. Trebuie ales un nou presedinte al Camerei Deputatilor

Fostul lider al Partidului National Liberal, Ludovic Orban isi va da inregistra demisia, marti, din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce initial si-a inaintat-o presedintelui PNL Florin Citu, au declarat surse liberale pentru News.ro.

Dupa inregistrarea oficiala, la forul legislativ, demisia lui Ludovic Orban va fi efectiva si va fi demarata procedura pentru alegerea unui noi presedinte al Camerei Deputatilor.

Orban si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor inainte de Congresul PNL, el precizand ca, daca va pierde sefia partidului, se va retrage si din functia detinuta in Parlament. Ulterior, pe 27 septembrie, dupa Congresul PNL, Ludovic Orban a transmis demisia semnata la sediul PNL, catre presedintele partidului, Florin Citu.

Orban atragea atentia, atunci, ca daca ar inregistra demisia la Parlament, exista riscul ca PNL sa piarda sefia acestei Camere si dadea ocazia noii conduceri liberale sa negocieze si pentru pastrarea acestui post, odata cu negocierile pentru formarea noului Guvern.

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputatilor

Potrivit Articolului 20 din Regulamentul Camerei Deputatilor, Presedintele Camerei Deputatilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordine alfabetica, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere.

Este declarat ales presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a intrunit votul majoritatii deputatilor.

Daca nici un candidat nu a intrunit, dupa doua tururi, votul majoritatii deputatilor, se organizeaza noi tururi de scrutin, in urma carora va fi declarat presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a obtinut majoritatea voturilor deputatilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului prevazut la art. 67 din Constitutia Romaniei, republicata. Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor sau cea de membru al Biroului permanent inceteaza in urma demisiei, a revocarii sau a pierderii calitatii de deputat.

Foto: DepositPhotos

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

58 de minute ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

44 de minute ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

O oră ago

Presshub: Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. „Cum sa ramai indiferent stiind ca i-au cazut dintii din gura din pricina inanitiei?”

Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. Marius Balo, care a fost…

47 de minute ago

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

2 ore ago