Lectie pentru Teodosie. Preot clujean: „Biserica nu poate sabota actiunile institutiilor statului (scoala, sanatate, armata, etc)”. Anunta ca se vaccineaza

news

Preotul clujean Dorel Galan a anuntat ca se vaccineaza impotriva coronavirusului intrucat nu vrea sa poarte pe constiinta „faptul ca poate, din pura ignoranta sau prostie, am trimis pe cineva la ATI sau, mai grav, prea devreme la Domnul”. „Biserica nu poate sabota actiunile institutiilor statului (scoala, sanatate, armata etc)”, subliniaza preotul.

„Am fost binecuvantat cu o forma usoara/medie a bolii. Zic medie pentru doua zile de simptome digestive si dureri de oase, pe care le-am pus pe seama modului usor haotic de a ma hrani…pierderea mirosului si a gustului in ziua urmatoare m-a facut sa realizez ca e vorba de altceva, test rapid si izolare. Hranit fiind de media cu stiri axate in special pe filtrul interior ‘teama’ e putin socant sa te confrunti cu etapele integrarii unei vesti rele : negare, furie, targuiala, usoara depresie si acceptare.

Celor ce neaga realitatea virusului, le-as propune pariul lui Pascal adaptat pentru situatia aceasta : daca virusul nu exista si eu dau crezare ideii, nu pierd nimic. Daca insa exista si e periculos iar eu nu dau crezare ideii, deja am o problema. E un pariu fara risc.

Accept mai degraba sa fiu luat de fraier decat sa port pe constiinta faptul ca poate, din pura ignoranta sau prostie, am trimis pe cineva la ATI sau, mai grav, prea devreme la Domnul. Desi am trecut prin experienta Covid, ma voi vaccina. Am intrebat oameni mai destepti decat mine, specialisti in domeniu si mi-au aratat beneficiile vaccinarii chiar daca, teoretic, am imunitate naturala trecand prin boala.

Plec de la premisa ca cei care au dezvoltat vaccinul au, pe langa interesul financiar al corporatiilor, un acut simt etic pentru ceea ce scot pe piata. E nevoie de transfer de incredere dinspre producatori, inspre oameni. E fireasca poate si reactia antivaccinistilor ca rezistenta inerenta la schimbare. Mai puternic decat virusul Sars-Cov-2 e virusul ideilor preconcepute care greu poate fi extras din creiere. Operam cu notiuni antinomice, alb-negru, bun-rau, ori/ori, totul-nimic. Propun o viziune nuantata, neuitand ca intre 0 si 1 e un infinit de numere, chiar daca aparent e totul sau nimic.

Despre vaccinare inca nu am vorbit (in Biserica -n.r.) dar am vorbit de multe ori despre nevoia de a respecta masurile de prevenire. Daca asta e jertfa pe care trebuie sa o facem pentru a avea o viata normala, port trei masti deodata, nu una”, a spus preotul Dorel Galan.

„Cel ce se vaccineaza sa nu judece pe cel ce nu se vaccineaza si invers. Fiecare isi asuma liber un act medical, neuitand pariul lui Pascal. Si, mai presus de interesul personal medical, sa puna interesul comunitar. ‘Suntem vinovati pentru toti’ (Dostoievski) poate fi reinterpretat ca ‘suntem responsabili pt toti’. E drept ca Statul si Biserica sunt diferite prin functia lor, dar cele doua realitati isi sprijina reciproc activitatile, fara interferente. De pilda, Statul nu are dreptul sa se implice in zona dogmatica, cultica sau canonica a Bisericii, asa cum nici Biserica nu poate sabota actiunile institutiilor statului (scoala, sanatate, armata etc). Pana la urma, credinciosii Bisericii au si calitatea de cetateni, concomitent. Nu putem face seraparatie, asa cum, atunci cand sunt in calitatea de tata, nu imi pierd calitatea de sot sau de fiu”, a mai spus preotul clujean.

Dorel Galan slujeste la Biserica Sfantul Gheorghe din Cluj.

Citeste si: IPS Casian il pune la punct pe IPS Teodosie: „Sa nu luam stirile de la persoane care nu sunt calificate in nimic. Chiar credeti ca Dumnezeu lasa pe cineva sa moara din cauza vaccinului?”

Mai mult despre: ,

Comentarii: