„Legalizarea hotiei in Romania este un risc pentru securitatea cetatenilor europeni”. Dezbatere privind justitia din Romania in Parlamentul European

politica

Eurodeputatul Siegfried Muresan anunta ca la nivelul Parlamentului European s-a decis ca situatia justitiei din Romania sa fie dezbatuta in urmatoarea sesiune plenara, din februarie, in plenul de la Strasbourg, el considerand ca aceasta arata „ingrijorarea serioasa” existenta la nivelul Uniunii Europene fata de incercarile de slabire a sistemului de justitie din Romania.

„Parlamentul European va dezbate in urmatoarea sesiune plenara, din februarie, in plenul de la Strasbourg situatia justitiei din Romania ca urmare a incercarilor PSD si ALDE de a slabi justitia. Decizia a fost luata astazi (joi – n.r.) in Parlamentul European la Conferinta presedintilor, compusa din liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului. Este un semnal clar ca incercarile PSD si ALDE de a controla si slabi justitia nu trec neobservate, iar faptul ca Parlamentul European a decis sa dezbata chiar in a doua sesiune plenara din acest an situatia justitiei din Romania arata ingrijorarea serioasa existenta la nivelul Uniunii Europene fata de incercarile de slabire a sistemului de justitie din Romania”, spune Siegfried Muresan intr-o declaratie politica remisa, joi, presei.

Eurodeputatul adauga faptul ca pe tot parcursul anului 2017, „Guvernele Romaniei conduse de PSD si ALDE si majoritatea din Parlamentul Romaniei au incercat sa convinga lumea civilizata ca cei 500.000 de romani care au iesit in strada la inceputul anului trecut ca sa protesteze impotriva coruptiei au gresit si ca politicienii care propun slabirea justitiei au dreptate”.

„Nu au putut convinge pe nimeni cu asemenea manevre de dezinformare. Statul de drept si independenta justitiei reprezinta fundamentul pe care sunt construite democratiile consolidate din Uniunea Europeana si din NATO. In plus, functionarea statului de drept in fiecare stat membru este esentiala pentru succesul functionarii Uniunii in ansamblul ei. Daca institutiile sunt slabe intr-un stat membru, acest lucru reprezinta un risc pentru cetatenii din toata Uniunea Europeana, un risc de securitate, in primul rand”, sustine Muresan.

Totodata, el subliniaza ca domnia legii trebuie respectata in toate statele.

„Combaterea coruptiei, intarirea institutiilor si a statului de drept reprezinta unele dintre principalele castiguri pe care Romania le-a inregistrat de cand este stat membru al Uniunii Europene. Fara sprijinul partenerilor nostri, al Comisiei Europene, al statelor membre ale UE, al Statelor Unite ale Americii, acestea nu ar fi fost posibile. UE va fi intotdeauna de partea cetatenilor cinstiti in lupta cu politicienii care incearca sa slabeasca justitia si sa actioneze impotriva intereselor oamenilor.

Legalizarea hotiei in Romania este un risc pentru securitatea cetatenilor europeni, in conditiile in care tara noastra participa la libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, serviciilor si capitalului din spatiul european. De aceea, UE nu permite nicio bresa in sistemul de justitie din nicio tara membra fiindca aceasta ar deveni un risc major pentru intreaga Uniune. Nu poti sa te transformi intr-un stat mafiot si sa ramai membru al UE, asta trebuie sa inteleaga grupurile de interese din PSD si ALDE!”, conchide eurodeputatul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: